Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав нові справи

September 13, 2013

За останні місяці Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав ряд нових справ. Зокрема, це справи за позовами журналістів Сергія Лещенка проти Конституційного Суду України та Катерини Аврамчук проти Апарату Верховної Ради України. Обидві справи вичерпали можливості захисту на національному рівні і будуть подані до Європейського суду з прав людини.

Справа журналіста Сергія Лещенка пов’язана із його зверненням до Конституційного Суду України із запитом про надання копії конституційного подання 51 народного депутата України від 16 жовтня 2012 року щодо перевірки Закону України «Про засади мовної політики» на відповідність Конституції України. Суд першої інстанції визнав, що текст конституційного подання містить службову інформацію та персональні дані громадян, і на підставі цього відмовив у задоволенні позову. На це рішення була подана апеляційна скарга. Київський апеляційний адміністративний суд її задовольнив і визнав незаконним віднесення запитуваного конституційного подання до інформації з обмеженим доступом. Після цього представник Конституційного Суду подав касаційну скаргу і Вищий адміністративний суд її задовольнив 30 травня 2013 року (залишив у силі рішення суду І інстанції). Заявник має намір подати заяву до Європейського суду з прав людини. ЄСПЛ прийняв позитивне рішення у подібному кейсі  “Tarsasag A Szabadsagjogokert проти Угорщини”, що дає підстави сподіватися на успіх у цій справі.

Справа журналістки Катерини  Аврамчук пов’язана із запитом доАпарату Верховної Ради України надати повну інформацію про вартість та площу службового житла, виділеного кожному окремому народному депутату України. У відповідь на її запит Апарат Верховної Ради надав інформацію про кількість та площу службових квартир, наданих народним депутатам України шостого скликання, а також середню вартість одного квадратного метра житла на час їх надання. Водночас, інформація про прізвища, імена та по батькові депутатів, які отримали ці квартири, надана не була. Журналістка подала позов до суду, але суд першої інстанції відмовив Катерині  Аврамчук у задоволенні її вимог. Рішення було оскаржене до суду апеляційної інстанції, однак 28 травня 2013 року Київський апеляційний адміністративний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду першої інстанції – без змін. Враховуючи суспільний інтерес до запитуваної інформації, Наглядова рада Фонду захисту права на доступ до інформації підтримала подання заяви до Європейського суду з прав людини.

 


Метою проекту «Розбудова Фонду  захисту права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту прав журналістів на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua