Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав нові судові справи

May 22, 2014

Фонд захисту права на доступ до інформації, заснований Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження», підтримав дві справи Інформаційного агентства «Українські Новини» – проти Адміністрації Президента та проти Апарату Верховної Ради України.

Інформаційне агентство подало серію запитів до Адміністрації Президента України, в яких було висловлено прохання надати скановані копії декларацій про доходи за 2013 рік державних службовців Адміністрації, зокрема, виконуючого обов’язки Президента України О. Турчинова, в.о. глави Адміністрації, народного депутата С. Пашинського, в.о. його заступника, депутата А. Сенченка та Радника Президента І. Курулька. Відповідний запит був перенаправлений Адміністрацією Президента до Апарату Верховної Ради України, який на думку Адміністрації є належним розпорядником,  оскільки вказані особи, крім І. Курулька, виконують функції народних депутатів. Апарат Верховної Ради України відмовив в наданні декларацій, зазначивши, що така інформація не може бути надана без згоди С. Пашинського та А. Сенченка. Щодо декларації О.Турчинова у відповіді було зазначено, що вона була розміщена на персональній сторінці Голови ВРУ на офіційному порталі Верховної Ради.

Відмова в наданні інформації Апаратом Верховної Ради України є предметом оскарження у першій справі.

Друга справа стосується оскарження відмови Адміністрації Президента надати копії декларацій державних службовців: радників Президента І. Курулька, Ю. Луценка, І. Смєшка та керівника Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства Олени Тищенко. Відмову в наданні інформації на відповідні запити Адміністрація Президента обґрунтувала тим, що зазначені службовці за посадами, які вони займають,  не належать до переліку осіб, чиї декларації підлягають оприлюдненню, а тому вони можуть бути надані виключно за особистою згодою службовців.

Метою проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua