Рік роботи Кампанії «За безпечні дороги»: перші кроки та здобутки

November 17, 2017

Рік тому  в Тиждень безпеки дорожнього руху в Україні Центр демократії та верховенства права інціював адвокаційну Кампанію «За безпечні дороги» спрямовану на зменшення смертності та травматизму на дорогах України. До кола партнерів кампанії увійшли ГО «Vizion Zero», Асоціація велосипедистів Києва, Автоакадемія водійської майстерності. Кампанія обєднала представників міжнародних організацій, законодавчої та виконавчої влади.

14 листопада 2016 року відбувся офіційний старт Кампанії і ми взяли на себе обов’язок адвокатувати законодавчі зміни, які призведуть до зменшення смертності та травматизму на українських вулицях та дорогах.

Протягом першого року діяльності Кампанії вдалося досягти перших результатів, а також підвищити інтерес до безпеку руху в Україні.

Залучення громадськості та ЗМІ

Першим кроком Кампанії стало привернення уваги до проблем надмірної швидкості, ігнорування ременів безпеки, автофіксації порушень, змін ПДР. Для цього ми провели десятки заходів. Серед них – як експертні круглі столи та дискусії, так і прес-конференції та акції, покликані роз’яснити ці проблеми пересічним громадянам.

Найбільш наочною стала фотовиставка «Аварійно небезпечна Україна», проведена у Верховній Раді. Ми показали фотографії смертельних ДТП та проаналізували їх причини, аби змусити парламентарів і громадськість замислитися над безпекою руху.

Інформаційно-просвітницькі кампанії

Для зміни ставлення та формування звички пристібатись у рамках Кампанії була запущена соціальна реклама про важливість ременів безпеки. Крім того, були підготовлені інформаційні матеріали про Надмірну швидкість та Ремені безпеки.

Також експерти Кампанії проаналізували суспільні міфи про ремені безпеки і спростували їх, довівши: ремені безпеки справді рятують життя.

Окрім цього, ми регулярно знайомимо громадян із зарубіжними дослідженнями та технічними рішеннями, аби показати, як у світі успішно вирішують проблеми дорожнього руху.

Дослідження

Аби виявити рівень користування ременями безпеки, в рамках Кампанії вперше в Україні було проведене дослідження, яке виявило, що понад 85% водіїв не користуються ременями безпеки.

Наразі ми проводимо аналогічне дослідження рівня користування мобільними телефонами за кермом, адже цей фактор також стає причиною ДТП.

Адвокація

За рік роботи експерти Кампанії «За безпечні дороги» неодноразово долучалися до вироблення державної політики у сфері безпеки руху. Зокрема, ми проводили зустрічі з посадовцями різних рівнів, аби донести до них наші пропозиції, брали участь у експертних обговореннях.

Ключовим питанням нашої адвокаційної діяльності стала проблема надмірної швидкості, яка є основною причиною смертельних ДТП.

Також Кампанія публікує відкриті заяви до органів державної влади щодо ключових питань – до прикладу, з вимогою запровадити автофіксацію порушень Правил дорожнього руху.

Аналітика

Оскільки питання безпеки руху часто потребують юридичного та експертного аналізу, Кампанія «За безпечні дороги» публікує матеріали, присвячені правовому регулюванню дорожнього руху, системі контролю та санкцій – як на інтернет-ресурсах організацій-учасниць, так і у ЗМІ.

Кампанія «За безпечні дороги» відкрита для співпраці та пропозицій. Звернутися до нас можна за електронною адресою: uasaferoads@gmail.com