Кампанія «За безпечні дороги» закликала МВС відновити контроль швидкості

September 27, 2017

Громадські організації – учасники Кампанії «За безпечні дороги» закликають МВС терміново відновити контроль за швидкістю на українських дорогах, запровадивши систему автоматичної фіксації порушень ПДР. З такою заявою вони сьогодні звернулися до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

За словами авторів заяви, в Україні надмірна швидкість є причиною найбільшої кількості ДТП з загиблими та потерпілими, і саме тому необхідна термінова реакція МВС.

Повний текст заяви читайте нижче:

 

Міністру внутрішніх справ України

Авакову А. Б.

Шановний Арсене Борисовичу!

Ми, представники громадських організацій – учасники Кампанії “За безпечні дороги”, звертаємо Вашу увагу на проблему відсутності контролю швидкості та просимо вжити усіх необхідних заходів для її вирішення.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, швидкість є основним фактором ризику смертності, що призводить до найбільшої кількості ДТП з загиблими та потерпілими. Також ВООЗ називає надмірну швидкість одним із ключових факторів ризику, які потребують дій з боку країн-членів ООН в рамках “Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху”.

Варто наголосити, що саме швидкість є головним фактором ризику, що призводить до найбільшої кількості ДТП з загиблими та потерпілими в Україні. За офіційною статистикою, лише за 8 місяців 2017 року в ДТП із порушенням швидкісних режимів загинуло 441 осіб і 4512 було травмовано.

Якщо додати до цього дорожні аварії, в яких швидкість, ймовірно, була одним з чинників, але не була визнана поліцією головною причиною, то кількість постраждалих буде набагато більшою.

Необхідно також зазначити, що найбільш вразливими учасниками дорожнього руху є пішоходи та велосипедисти, яких у 2017 році загинуло 768 та травмовано 6012. Така велика кількість загиблих велосипедистів цього року викликала хвилю обурення в суспільстві. Так, 27 вересня у Києві відбулася акція з вимогою зупинити смерті на дорогах, де однією з ключових вимог було відновлення контролю за перевищенням швидкості.

Міжнародна практика показує, що найбільш дієвим способом к онтролю за перевищенням швидкості є запровадження системи автоматичного контролю швидкості. Досвід інших країн засвідчує, що впровадження такої системи допомагає знизити кількість ДТП із потерпілими на 17-20%, а також кількість усіх ДТП на 10%. Автоматичні камери фіксують кожне перевищення швидкості, що значно сприяє дотриманню правил дорожнього руху, допомагає знизити кількість ДТП та покращує культуру водіння в цілому. Ефективність роботи такої системи можна побачити у сусідній Польщі, де після запровадження роботи системи автоматичного контролю, швидкості рівень смертності на дорогах знизився на 30% .

Беручи до уваги стрімку автомобілізацію України та нагальну проблему смертності та травматизму, спричинених дорожньо-транспортними пригодами, Кампанія “За безпечні дороги” закликає Вас, пане Міністре, сприяти терміновому відновленню контролю за швидкістю шляхом запровадження системи автоматичної фіксації порушень ПДР по всій Україні.

З повагою,

Координатор

Кампанії “За безпечні дороги”                                                                               Олеся Холопік

 

Кампанія “За безпечні дороги” – адвокаційна кампанія, спрямована на зменшення смертності та травматизму на дорогах України. Ініційована Центром демократії та верховенства права у партнерстві з ГО “Vision Zero”, Асоціацією велосипедистів Києва, Автоакадемією водійської майстерності та об’єднує міжнародних, українських експертів, представників законодавчої та виконавчої влади.

Завантажити заяву у форматі PDF можна за посиланням.