“Голос України” та “Віче” не будуть реформовані у 2016 році

March 30, 2016

Трудові колективи парламентських видань обрали другий етап реформування

Редакції парламентських ЗМІ, які відповідно до Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ” мають бути реформовані, провели збори трудових колективів та визначились із своєю участю у реформуванні.

Так, трудовий колектив парламентського журналу “Віче” планує перетворити редакцію у суб’єкт господарювання та обрав 2 етап, який, згідно з Законом, відбуватиметься у 2017-2018 роках.  

Газета “Голос України” також не бажає реформуватись у 2016 році, більше того, пропонує Верховній Раді як засновнику видання взагалі “виключити з процесу реформування газету “Голос України”. Правовою підставою для цього, на думку трудового колективу редакції,  є ст. 11 Закону України “Про державну підтримку ЗМІ та соціальних захист журналістів”,  відповідно до якої не підлягають приватизації засоби масової інформації та підприємства, які забезпечують інформаційну діяльність, якщо вони визнаються Верховною Радою України провідними в сфері інформаційної діяльності. Однак, редакція не враховує ч. 2 ст.14 Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ”,відповідно до якої закони та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, застосовуються у частині, що не суперечить цьому Закону. А Закон визначає, що реформуванню підлягають усі друковані ЗМІ, засновані органами державної влади та місцевого самоврядування. 

Разом з тим, трудовий колектив “Голосу України” також пропонує перетворити редакцію у суб’єкт господарювання, у разі, якщо Верховна Рада України не визначить газету провідним виданням у сфері інформаційної діяльності.  

Рішення стосовно способу реформування обидвох видань прийматиме Верховна Рада України. Нагадаємо, на фінансування діяльності “Голосу України” та “Віча” у 2015 році було закладено понад 14 млн грн. 

Детальніше із процесом реформування можна ознайомитись за посиланням