Громадська експертиза Кабміну? Виникають перешкоди

October 5, 2010

Двадцять п’ятого серпня 2010 року Інститут Медіа Права надіслав до Кабінету Міністрів України запит щодо проведення громадської експертизи. Спеціалісти Інституту мали на меті дослідити, як відбувається опрацювання інформаційних запитів та звернень громадян у вищому органі виконавчої влади України.

Першого вересня 2010 року у приміщенні Кабінету Міністрів України відбулася робоча зустріч експертів Інституту Медіа Права із представниками Секретаріату Кабінету Міністрів. Наталія Окша, заступник начальника Управління у зв’язках з громадськістю, та Дмитро Войтенко, головний спеціаліст сектору з питань комунікацій з громадськістю, розповіли в цілому про процес обробки кореспонденції, що надходить від громадян. Водночас вони зауважили, що проведення запланованої експертизи не є можливим. За словами представників Кабінету Міністрів України, опрацювання звернень і запитів громадян здійснює Секретаріат Кабінету Міністрів. Однак ця структура є окремою юридичною особою і не має владних повноважень, тобто не належить до органів виконавчої влади, щодо яких може здійснюватися громадська експертиза.

В офіційній письмовій відповіді за підписом заступника Міністра Кабінету Міністрів Юрія Авксентьєва теж була сформульована відмова у проведенні громадської експертизи. Однак при цьому була зазначена інша причина: «діяльність Уряду як колегіального органу не може бути об’єктом проведення громадської експертизи». При цьому Постанова Кабінету Міністрів України № 976 від 5.11.2008 р., яка регулює проведення громадських експертиз, не містить вищенаведеної підстави для відмови у проведенні дослідження. Норми цієї Постанови поширюються на всі органи виконавчої влади.

Таким чином, виникає парадоксальна ситуація: неможливо провести громадську експертизу владного органу, який своїм же рішенням запровадив цей інструмент громадського контролю. Чільний орган виконавчої влади, таким чином, стає більш закритим для громадськості аніж будь-який орган нижчого рівня. Тому для уникнення в майбутньому такої ситуації потрібне удосконалення процедури громадської експертизи. На думку Інституту Медіа Права, до Постанови Кабінету Міністрів України № 976 від 5.11.2008 р. слід внести зміни, які б дозволяли проводити громадську експертизу самого Кабінету Міністрів України, а також допоміжних структур при органах виконавчої влади.