Громадська рада рекомендує внести зміни до Плану розвитку телерадіопростору

October 17, 2013

Громадська рада прийняла розроблені Інститутом Медіа Права рекомендації змін до проекту нового Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Рекомендації було ухвалено на засіданні 10 жовтня.

Інститут Медіа Права наполіг на тому, що План розвитку має бути чітким структурованим документом. План має надавати можливість як учасникам ринку, так і необізнаним громадянам зрозуміти, в якому стані перебуває телерадіоінформаційний ринок і які конкретні кроки заплановані регулятором щодо його удосконалення. Це побажання було в повній мірі враховано в рекомендаціях Громадської ради.

Зважаючи на це, Громадська рада рекомендувала:

 

  • Вилучити з проекту Плану розділ, що описує процедуру ліцензування;
  • Надати інформацію щодо стану телерадіоінформаційного простору (для розуміння, в якому стані перебуває ринок телебачення і радіо);
  • Окреслити невелике коло питань, які регулятор прагне вирішити за наступний рік;
  • Удосконалити положення щодо переходу на цифрове мовлення;
  • Визначити перспективи використання мультиплексів МХ-4, МХ-6, МХ-7, МХ-8, а також порядку ліцензування провайдера;
  • Передбачити політику регулювання новітніх технологій;
  • Визначити вимоги щодо інформаційних роликів щодо запровадження цифрового мовлення.

 

Разом з тим, Громадська рада висловила стурбованість змінами до медіа-законодавства, що декларувалися як зміни щодо забезпечення прозорості медіа-власності. Ґрунтуючись на експертних висновках ІМП, Громадська рада офіційно зауважила, що ухвалені зміни не забезпечують реальної прозорості медіа-власності, зокрема через відсутність регулювання територій, що не входять до офіційного переліку офшорних зон, а також чітких вимог щодо відображення повної схеми власності до фізичних осіб – власників.