ІМП: Мораторій на перевірки бізнесу закінчився, споживачі мають право на захист своїх прав

July 6, 2015

захист

З 1 липня громадяни можуть подавати скарги до органів захисту прав споживачів у разі, якщо їх споживчі права було порушено.

Як відомо, вперше обмеження на проведення інспекцій було запроваджене 13 серпня 2014 р. до кінця року Законом України від 31.07.2014 р. № 1622-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік». А вже 28 грудня 2015 р. Закон України № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» продовжив дію мораторію до 30 червня 2015 р. Майже рік громадяни не мали можливостей захистити свої законні споживчі права.

Такий крок влада виправдовує гаслами про необхідність створення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності та нібито послаблення тиску з боку контролюючих органів на бізнес. Проте подбавши про підприємців, влада своїм рішенням фактично позбавила громадян будь-яких правових механізмів захисту споживчих прав, створивши таким чином умови неконтрольованого ведення бізнесу.

Вже 23 червня 2015 р. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні колегії Міністерства економіки України заявив: «Протягом наступних півроку необхідно повністю переписати підходи до проведення перевірок малого і середнього бізнесу. До цього часу потрібно продовжити мораторій на проведення перевірок». Він також зазначив, що неможливо «постійно встановлювати мораторії, тому що тоді взагалі виникає питання доцільності контролюючих органів».

«Ще у перший рік дії заборони на перевірки, Міністерство економічного розвитку і торгівлі мало переглянути механізми їх проведення та запропонувати нові для того, аби максимально врахувати інтереси як пересічних громадян, так і бізнесу. Намагаючись продовжити заборону на проведення інспекцій, представники міністерства таким чином розписуються у власній бездіяльності по відношенню до захисту прав споживачів», – вважає Юлія Солоха, координатор проект «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права».

Громадські організації неодноразово зверталися до Уряду забезпечити гарантований ст. 42 Конституції України захист прав споживачів.

Зараз споживачі мають можливість писати скарги до відповідних органів та вимагати захисту своїх прав. Контролюючі органи повинні розглянути справи та здійснити перевірки, оскільки нового закону, який би продовжував дію мораторію немає.

25 червня ц. р. під час виступу на зустрічі Арсенія Яценюка та членів Уряду із представниками Американської торговельної палати та Європейської бізнес асоціації,  Міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус заявив, що Уряд України підтримав пропозицію Мінекономрозвитку про продовження мораторію на перевірки бізнесу до кінця 2016 року і прийняв відповідне рішення. Однак, жодних ініціатив у Верховній Раді досі не зареєстровано.