ІМП поділився досвідом судового оскарження у справах про відкритість декларацій народних депутатів

May 21, 2014

21 травня 2014 р. в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція громадських активістів – представників Інституту Медіа Права та громадського руху ЧЕСНО, які представили позитивні зрушення в судовій практиці, що стосуються оприлюднення декларацій народними депутатами та наголосили на важливості дотримання парламентарями законодавства про доступ до публічної інформації та антикорупційного законодавства. Під час прес-конференції були висвітлені результати дослідження Інституту Медіа Права та Руху ЧЕСНО щодо опублікування декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру народних депутатів України за 2013 рік, які засвідчили, що вимоги Закону «Про засади запобігання та протидії корупції» не виконуються, адже переважна більшість декларацій не були оприлюднені у встановлені законом строки.

Водночас, представники Інституту Медіа Права поділились успішним досвідом оскарження відмов в наданні інформації про оприлюднення відомостей з декларацій, зокрема, розповіли про рішення у справі Трансперансі Інтернешнл, в якому суд зобов’язав надати громадській організації відомості з декларацій міністрів, а також про рішення у справі за позовом Оксани Коваленко проти Апарату Верховної Ради України. Рішення було винесене 13 травня 2014 року. Апеляційний суд повністю задовольнив вимоги апеляційної скарги, визнав відмову Апарату Верховної Ради України неправомірною, і зобов’язав надати інформацію про те, де були оприлюднені відомості з декларації народного депутата Олександра Єфремова.

Юридичний супровід у справах здійснювався за сприяння Фонду захисту права на доступ до інформації, що був створений Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Під час прес-конференції представники Інституту Медіа Права та Руху ЧЕСНО закликали Апарат Верховної Ради України негайно виконати вимоги закону, а народних депутатів проконтролювати оприлюднення їх декларацій. При цьому, оскільки такі порушення відбуваються систематично, було піднято питання про відповідальність керівника Апарату ВРУ. Зокрема, Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко повідомив про підготовлену скаргу до Генеральної прокуратури України про притягнення до відповідальності посадових осіб Апарату ВРУ за порушення вимог антикорупційного законодавства та законодавства про доступ до інформації.

Прес-конференція відбувалася в рамках проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та Мережі захисників права на доступ до інформації». Проект здійснюється громадською організацією «Інститут Медіа Права» за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження». Детальніше про програму: www.irf.ua.