ІМП пропонує скасувати “Заслуженого журналіста”

June 6, 2011

Журналісти завжди обережно ставились до подарунків і нагород з боку органів влади та її представників. Про це свідчить, зокрема, і сьогоднішні події в Межигір’ї з відмовою журналістів брати квіти та торт від Президента. У журналістському середовищі вже давно точаться дискусії щодо необхідності скасування звання «Заслужений журналіст України», яка є неприйнятною для незалежних журналістів.

На думку Інституту Медіа Права, так само, як свобода віросповідання означає відокремленість церкви від держави, свобода слова означає, що держава і журналістика мають бути максимально відокремлені. Визначення найкращих журналістів має бути виключно справою журналістського середовища, як це прийнято в демократичних країнах. Лише журналістське середовище, а не державні службовці, здатне належно оцінити професійність того чи іншого журналіста, а визнання колег важить значно більше, ніж будь-яка державна відзнака. Недарма, одна з найбільш визнаних премій в США – Пуліцерівська премія була заснована саме представником журналістського середовища.

Для скасування звання заслуженого журналіста необхідно вилучити лише три слова із Закону України «Про державні нагороди України». Інститут Медіа Права розробив відповідний законопроект та супровідні документи. Ми пропонуємо будь-кому з народних депутатів України зареєструвати його у Верховній Раді України, попередньо повідомивши про це Інститут. Наші контакти можна знайти на веб-сайті організації medialaw.kiev.ua


Текст законопроекту



Пояснювальна записка



Подання