ІМП провів громадське обговорення Стратегії розвитку інформаційного простору України

September 11, 2014

Десятого вересня 2014 року Інститут Медіа Права спільно з Віце-прем’єр-міністром України Олександром Сичем, Держкомтелерадіо та НСЖУ провів громадське обговорення проекту “Стратегії розвитку інформаційного простору України на період до 2020 року”

У заході взяли участь: Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич,  голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко, голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Володимир Звєрєв, завідувач Відділу зв’язків з органами державної влади Адміністрації Президента України Олександр Бухтатий, директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, заст. директора департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Ганна Красноступ, директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак, гендиректор Української Асоціації Видавців Періодичної Преси Олексій Погорєлов, в.о. голови Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, директор МГО “Європейська Медіа Платформа” Оксана Приходько, головний редактор MediaSapiens ГО “Телекритика” Діана Дуцик, президент фундації “Суспільність” Тарас Петрів, директор з правових питань Інтерньюз-Україна Павло Моісеєв юрист і керівник правових проектів Інституту масової інформації Роман Головенко, керівник центру законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова,  інші юристи, медіа експерти і представники ЗМІ.


У своєму вітальному слові Олександр Сич висловив переконання, що громадськість завжди реагує на зміни у законодавчій сфері, і тому громадських експертів необхідно залучати до обговорення важливих законодавчих ініціатив.

Тарас Шевченко, аналізуючи проект “Стратегії розвитку інформаційного простору України на період до 2020 року”, висловив сумніви щодо необхідності прийняття цього документу у існуючій редакції, оскільки більшість його положень перегукуються із нормами  чинної “Стратегії розвитку інформаційного суспільства України” від 15 травня 2013 р. Натомість Ганна Красноступ та Богдан Червак наголосили на тому, що “Стратегія розвитку інформаційного суспільства України” за змістом є технічним документом, а тому існує нагальна необхідність прийняття стратегії розвитку інформаційного простору України, яку фахівці Держкомтелерадіо розробили за доручення РНБО.

На думку Діани Дуцик, необхідно проводити чітку межу між питаннями розвитку інформаційного суспільства та забезпеченням інформаційної безпеки. Також експерти запропонували включити до тексту майбутньої стратегії положення щодо медіа грамотності, організації та функціонування журналістського самоуправління, регулювання нових медіа, прав людини в мережі Інтернет, електронного врядування.

Олег Наливайко та Оксана Приходько наголосили на необхідності адаптації положень стратегії до правового поля Європейського Союзу. Як зазначив Сергій Томіленко, журналіст не повинен ставати інструментом пропаганди, як це передбачено окремими положеннями стратегії.


На завершення зустрічі Тарас Шевченко підсумував, що існує необхідність у подальшому доопрацюванні законодавчих норм, спрямованих на регулювання розвитку інформаційного суспільства, натомість стратегія розвитку інформаційного простору може передбачати першочергові кроки із протидії інформаційній агресії, зокрема, з боку сусідньої держави. 


Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Інституту Медіа Права та не обов’язково відображає точку зору американського уряду, USAID та Інтерньюз.