ІМП провів обговорення перспектив зрівняння становища державних, комунальних та приватних ЗМІ

September 30, 2010

Двадцять дев’ятого вересня 2010 року Інститут Медіа Права провів круглий стіл на тему «Неконкурентні переваги державної та комунальної преси: шляхи вдосконалення законодавства». Метою цього заходу став аналіз пріоритетного становища державних та комунальних ЗМІ порівняно з приватними і пошук шляхів до рівних умов їх існування.

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко та медіа-юрист Алі Сафаров представили аналітичний звіт, у якому відображене законодавче закріплення переваг економічного, інформаційного і соціального характеру для державної та комунальної преси. Ці переваги полягають у значних пільгах щодо орендної плати, прямій та опосередкованій підтримці з бюджету, пріоритетному отриманні інформації про діяльність влади, прирівнюванні журналістів до статусу державних службовців у питаннях заробітних плат та пенсій тощо.

В аналітичному звіті також були запропоновані рекомендації щодо подолання такої нерівності. До їх обговорення приєдналися учасники круглого столу – медіа-експерти, журналісти та представники органів державної влади. Вони погодилися, що пільги для державних і комунальних видань є несправедливими, а тому потрібні зміни до чинного законодавства.

Учасники круглого столу висунули пропозиції щодо переформатування державної та комунальної преси у офіційні бюлетені, які б містили лише інформацію органів державної влади та органів місцевого самоврядування. При цьому у них було б заборонено розміщувати рекламу та авторські матеріали журналістів.

Водночас було запропоновано гарантувати рівність преси усіх форм власності в отриманні інформації від органів влади (без укладання при цьому спеціальних угод), відсутність пріоритету в публікації нормативно-правових актів, скасування заборони здійснювати їх переклад. Окрім того, учасники визнали неефективним публікування обов’язкових повідомлень банківських установ, емітентів цінних паперів, певних оголошень суб’єктів господарювання лише у спеціалізованих державних або комунальних виданнях. Натомість вони запропонували визначити, що такі повідомлення можуть розміщуватися у приватних друкованих ЗМІ, обраних відповідними органами влади на конкурсній основі.

Обговорення також стосувалися необхідності урівняти статус журналістів державних, комунальних та недержавних ЗМІ, враховуючи однак і інтереси осіб передпенсійного віку, які мають великий стаж роботи у державних чи комунальних виданнях.

Згодом Інститут Медіа Права на основі пропозицій, висловлених на круглому столі, планує розробити законопроект, спрямований на досягнення дійсної рівності державної, комунальної та недержавної преси.

Круглий стіл відбувся за підтримки Представництва Інтерньюз-Нетворк в Україні та міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа».