ІМП спільно з ЧЕСНО розповіли, хто з кандидатів розкрив фінансування своєї передвиборної кампанії

May 20, 2014

Інститут Медіа Права спільно з партнерами руху «ЧЕСНО» розповіли про прозорість фінансування передвиборної кампанії кандидатів на пост Президента України.

На вимогу громадськості п’ять з двадцяти одного зареєстрованого кандидата на пост Президента України – Богомолець, Гриценко, Порошенко, Тігіпко та Тимошенко – частково розкрили інформацію про фінансування своєї передвиборчої кампанії. Водночас, жоден з кандидатів наразі не надав повного проміжного звіту кампанії за методологією руху ЧЕСНО – із зазначенням списку донорів та сум внесків, а також переліком контрагентів та сумами витрат.

Дехто з кандидатів, які поки що не оприлюднили звіт про надходження та витрати свого виборчого фонду, публічно назвали джерела фінансування своєї кампанії у відповідь на запитання ЧЕСНО – зокрема, це Володимир Саранов, Андрій Гриненко, Ренат Кузьмін, Микола Маломуж та Дмитро Ярош.

«Ми задоволені, що кандидати у Президенти відреагували на заклики громадськості і добровільно, незважаючи на те, що немає такої вимоги в законі розкрили – хто більше, хто менше, але принаймні частково розкрили інформацію про отримання коштів. Розуміючи, що добровільно це може відбуватися лише один раз, і враховуючи, що з європейського досвіду подібні речі регулюються законодавчо, ми запропонували кандидатам підписатися під внесенням змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій та передвиборчої агітації. Цей законопроект стосується не лише виборів Президента і не лише власне виборів, а й фінансування політичних партій загалом», – зазначив сьогодні на прес-конференції Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права.

З отриманими фінансовими звітами кандидатів можна ознайомитися на сайті chesno.org.

Нагадаємо, в рамках кампанії «Чесний кандидат» учасники Руху ЧЕСНО та експерти IFES-Україна розробили Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій в Україні та передвиборної агітації №4846, поданий народними депутатами – П.Порошенком, О.Тягнибоком, А.Гриценком, С.Соболєвим, Ю.Стецем, А.Шевченком та В.Кличком.

Кампанія «Чесний кандидат» реалізується коаліцією учасників Руху ЧЕСНО – громадськими організаціями Інститут Медіа Права, Інститут Масової Інформації, Центр UA, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва – у партнерстві з IFES-Україна.

В рамках кампанії активісти вимагають від кандидатів  продемонструвати виборцям прозорість формування застави для участі у виборах у розмірі 2,5 млн. грн., прозорість надходжень до виборчого фонду (зокрема, розмір фонду, суму  власного внеску кандидата та у разі висування партією – внеску партії, список фізичних осіб які внесли до передвиборчого фонду суму понад 20 000 грн) та прозорість витрат коштів з виборчого фонду (деталізована інформація про напрями та обсяги використання коштів).  ЧЕСНО вимагає, аби кандидати зробили перші проміжні фінансові звіти до 15 травня, аби виборці змогли врахувати цю інформацію під час голосування.