ІМП взяв участь у круглому столі «Як вдосконалити громадську експертизу?»

May 5, 2014

На  запрошення Інформаційно-правового центру «Наше право», ІМП взяв сьогодні участь у круглому столі щодо практичних шляхів вдосконалення громадської експертизи, а також внесення змін до законодавства. Захід зібрав низку представників громадськості, зацікавлених у питанні.

Як зазначила Представник Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, для нинішнього уряду політика відкритості є не просто формальним напрямком, який передбачений нормативно-правовими актами, а потужним викликом, який потрібно з честю реалізовувати. Відтак, на сьогодні уряд працює не лише у напрямку нормативно-правого забезпечення у цій сфері, але і організації та проведення заходів для забезпечення громадського контролю.

Рожкова Ганна, юрист Інституту Медіа Права, запропонувала учасникам також врахувати попередній досвід ІМП щодо відмови Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі у наданні дозволу проведення  експертизи, включити допоміжні структури при органах виконавчої влади до переліку об’єктів проведення громадської експертизи. Щодо практичних аспектів забезпечення громадської експертизи, то було запропоновано проводити постійні навчання для державних чиновників, а у випадку надання неправомірних відмов вирішувати питання, шляхом подання стратегічних судових позовів, що можна зробити за допомогою Фонду захисту права на доступ до публічної інформації, який адмініструє ІМП.

Учасники заходу отримали примірники публікації Інституту Медіа Права « Громадська експертиза: теоретичні та практичні аспекти» (2011). У ній розписані теоретичні основи та практичні аспекти поняття громадської експертизи як нової форми залучення громадськості до процесу управління державою. Посібник надає глибинний аналіз чинного законодавства та ілюструє успішні практики громадських експертиз, проведених Інститутом раніше. 

Зрештою, у своїй резолюції учасники круглого столу рекомендували вдосконалити Постанову Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р № 976 «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади», а також внести зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування» з метою закріплення на законодавчому рівні поняття громадської експертизи органів публічної влади, а також закріпити обов’язковість громадської експертизи для органів місцевого самоврядування.