ІМП взяв участь у засіданні з формування держзамовлення за програмою “Українська книга”

April 16, 2014

ІМП взяв участь у роботі Експертної ради при Держкомтелерадіо з формування державного замовлення на випуск книжкової продукції, що є формою громадського контролю за реалізацією відповідної держпрограми під назвою “Українська книга”.

На своєму останньому засіданні 16 квітня ц.р. Експертна рада розглянула проект переліку видань, що мають бути надрукованими в 2014 році у рамках державного замовлення за програмою «Українська книга». На цьому засіданні Експертної ради були присутні її керівник, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, письменник Іван Драч, представники бібліотек, ЗМІ та громадськості, зокрема Тетяна Семілетко від Інституту Медіа Права.

Всього до Держкомтелерадіо України від видавництв та видавничих організацій надійшло понад 900 пропозицій на загальну суму 164 млн. грн. Водночас, на реалізацію програми 2014 року у бюджеті передбачено 16,4 млн. грн. Виходячи із цієї суми, і було сформовано проект переліку видань програми «Українська книга», який обговорила експертна рада. Із загального списку пропозицій було обрано 108 видавничих проектів. Експертна рада вирішила доопрацювати проект переліку видань, щоб найближчим часом передати його на обговорення та затвердження колегією Держкомтелерадіо України.

У свою чергу, Інститут Медіа Права виокремив такі проблемні питання формування державного замовлення за програмою «Українська книга»:

– недостатня регулярність оцінки читацького попиту для його врахування під час підбору пропонованих книг за програмою;

– відсутність механізмів контролю фактичного обсягу тиражів видань, надрукованих в рамках програми;

– підготовка попереднього переліку книжкових видань, передбачених до випуску за цією програмою, до засідання Експертної ради, яка мала б обговорити і визначити цей перелік на своєму засіданні;

– відсутність тематичної змістовної оцінки експертами запропонованих видань і доцільності включення їх випуску в рамках держзамовлення;

– залежність складу Експертної ради від керівництва Держкомтелерадіо.

Зрештою, Тетяна Семілетко звернула увагу присутніх на актуальність врахування експертних пропозицій Інституту Медіа Права, що були підготовлені в результаті громадської експертизи діяльності Держкомтелерадіо – програми “Українська книга”, здійсненої ІМП у 2011 році.