ІМП зібрав на Нараді ОБСЄ експертів шістьох країн для вирішення проблем прозорості медіа власності

September 29, 2013

Інститут Медіа Права спільно з Niras провів додатковий захід з прозорості медіа власності у країнах «Східного партнерства» та Туреччини на Нараді ОБСЄ з питань людського виміру. Захід відбувся 25 вересня у Варшаві.

Медіа-експерти з Туреччини, Білорусі, Молдови, Грузії, Азербайджану та України поділилися досвідом своїх країн з проблеми. Вони розповіли про досягнуті в їх країнах успіхи та про перешкоди, з якими довелося зіткнутися.

Надаючи актуальний огляд медіа власності в Україні, юрист ІМП Ігор Розкладай окреслив структуру ринку українського медіа сектору, наслідки приватизаційних процесів та проаналізував останні законодавчі зміни.

Віталій Яринич («Телекритика») підкреслив потенціал суспільного мовлення як перспективний інструмент збалансування медіа власності в Україні.

Явуз Байдар, медіа-експерт і досвідчений журналіст з Туреччини, поділився своєю оцінкою турецького медіа ринку як значною мірою приватизованого. Серед медіа власників Туреччини – здебільшого телекомунікаційні, газові, страхові та інші компанії.

У свою чергу, пані Дойна Костін, медіа юрист з Молдови, визначила основні проблеми, які призводять до нестачі прозорості та доступу до інформації про власників ЗМІ в Молдові. Вона підкреслила, що такі проблеми спричинені дійсною системою законодавчого регулювання, незважаючи на ухвалені поправки до Кодексу про телевізійне і радіомовлення Республіки Молдова.

Медійний ландшафт Білорусі описав Андрій Александрау, білоруський медіа експерт та журналіст. Він підкреслив, що мас-медіа є зброєю в будь-якій країні, та відзначив, що держава залишається головним медіа власником в Білорусі, а Інтернет сприймається білорусами як останній вільний оплот.

Зі свого боку, Емін Хусейнов, голова Інституту за свободу та безпеку журналістів (Institute for Reporters freedom and Safety, Азейрбайджан), представив порівняльну презентацію медіа ринку Азербайджану, його регуляторні рамки у галузі медіа власності, з яскравими прикладами монополізації у сфері.

Нарешті, досвідом Грузії в забезпеченні прозорості медіа власності поділився юрист та редактор онлайн-видань пан Лаша Тугуши. Він представив передову практику Грузі у галузі, зокрема, розповів про успішну заборону офшорної медіа власності підвищення фінансової прозорості ЗМІ в Грузії.

У цілому, видається, що країни «Східного партнерства» та Туреччина стикаються зі схожими проблемами в забезпеченні прозорості медіа власності. Тому задіяні експерти об’єднуватимуть свої зусилля та рекомендації за підсумками зустрічі з цього питання.

Інститут Медіа Права так само врахує такі рекомендації та скористається міжнародною співпрацею та підтримкою під час вдосконалення та доопрацювання нещодавно прийнятого Закону України з метою встановити діючі гарантії прозорості медіа власності, яка залишається передумовою для забезпечення плюралізму засобів масової інформації та свободи вираження думок.


Захід був організований за підтримки Програми ДАНІДА