Інформаційна небезпека

March 21, 2008

Двадцять першого березня 2008 року відбулося засідання Ради безпеки і оборони. Основною темою засідання стала т. зв. інформаційна безпека держави. Так, відкриваючи засідання РНБО, Президент України наголосив, що головною загрозою національній безпеці України є інформаційна експансія іноземних держав, зокрема через велику кількість іноземних телекомпаній, радіостанцій, друкованих ЗМІ та інтернет-видань та активності цих держав на прикордонних ділянках, де кількість іноземних теле- та радіопрограм переважає українські.

Серед основних проблем Секретар РНБО Раїса Богатирьова визначила скорочення обсягів мовлення НРКУ, велику частку (близько 66%) іноземних телекомпаній, що присутні на ринку, відсутність ратифікації Європейської конвенції про транскордонне телебачення, затягування з початком реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади та місцевого самоврядування, відсутність кроків щодо створення суспільного мовлення. Крім того, Секретар звернула увагу на поширення засобів, що дозволяють втручатися у приватне життя громадян – бази даних, технічні засоби відеоспостереження та звукозапису тощо. Також, за словами Секретаря, необхідно вирішити проблему з інформаційним законодавством, яке регулюється понад 20 законами, переважно застарілими. Щодо кодифікації інформаційного законодавства Секретар висловилася за створення Концепції національної інформаційної політики.

На момент підготовки вісника сайт РНБО повідомив про завершення роботи над рішенням РНБО та проектом Указу Президента України за наслідками розгляду питання про інформаційну безпеку України, повний текст якого можна знайти за адресою:

http://www.rainbow.gov.ua/news/665.html