Інформація про Музей історії Десятинної церкви має бути відкритою

May 15, 2013

Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав нову справу, що стосується доступу до публічної інформації. 13 травня 2013 року представник позивача, адвокат із числа учасників Мережі захисників права на доступ до інформації, подав позов у справі журналіста Ігоря Луценка проти Міністерства культури України.

Позов було подано у зв’язку з тим, що Міністерство культури України відмовило журналістові у наданні копій штатного розкладу та посадової інструкції директора Музею історії Десятинної церкви.

У позовній заяві позивач наголошує, що Міністерство культури України не має права відмовляти в доступі до інформації про штатний розклад та посадову інструкцію  директора установи,  яка фінансується за рахунок бюджетних коштів та діяльність якої становить предмет суспільного інтересу. Позивач вважає, що Міністерство культури України безпідставно відмовило у наданні запитуваної інформації, посилаючись на захист персональних даних. Метою діяльності Музею історії Десятинної церкви є збереження залишків фундаменту першого кам’яного храму часів Київської Русі, створення експозиції археологічних знахідок та культурно-просвітницька робота. На сучасний момент ситуація довкола будівництва на території, де знаходяться залишки фундаменту Десятинної церкви, набула широкого суспільного резонансу.

ВідмоваМіністерства культури України буде оскаржуватися у судовому порядку за підтримки  Фонду захисту права на доступ до інформації, створеного Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».