Інформація про власників транспортних засобів має бути відкритою – законопроект

March 23, 2015

У Верховній Раді зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції  (проект № 2423, н.д. Леонід Козаченко, Володимир Парасюк, Єгор Соболєв, Тетяна Чорновол, Віктор Чумак, Олександр Черненко, Мустафа Найєм, Іван Крулько, Ганна Гопко та ін.)

Законопроект пропонує підвищити відкритість державних майнових  реєстрів через забезпечення права громадян на доступ до інформації про зареєстровані транспортні засоби, нерухомість та повні відомості про земельні ділянки із Державного земельного кадастру (у т.ч. про власників та користувачів таких ділянок).

Зокрема, народні депутати пропонують відкрити інформацію про зареєстровані транспортні засоби та їх власників, що міститься у Єдиному державному реєстрі, держателем якого є Державтоінспекція. Зазначені відомості мають бути доступними шляхом пошуку за власником транспортного засобу в електронній формі через офіційний веб-сайт Державтоінспекції, чи в паперовій формі шляхом подання заяви особисто або пересилання поштового відправлення відповідним органам.

Крім цього, депутати пропонують вдосконалити доступ громадян до інформації з Державного реєстру нерухомості, відомості з якого стали загальнодоступними у минулому році. На сьогодні відомості із зазначеного реєстру надаються виключно за об’єктом нерухомого майна. Однак, автори законопроекту пропонують, щоб інформація з Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень надавалась також за власниками (суб’єктами) – щодо кожного об’єкта нерухомого майна. При цьому відкрита інформація має включати:

  • типоб’єкта нерухомого майна (житловий будинок, будівля, споруда, квартира, житлове приміщення, нежитлове приміщення, земельна ділянка тощо);
  • площуоб’єкта нерухомого майна (загальна та (за наявності) житлова);
  • назву області, району, міста, на території яких розташований об’єкт нерухомого майна;
  • дату реєстрації прав та їх обтяжень.

Таким чином, у випадку пошуку за суб’єктом прав – інформація про об’єкти нерухомого майна надаватиметься з певними обмеженнями для захисту персональної інформації, на відміну від повних відомостей, що мають бути відкритими у разі пошуку за об’єктом.

На думку авторів законодавчої ініціативи, надання громадськості доступу до вищеназваних реєстрів та кадастрової карти, поміж іншого, сприятиме «публічному контролю за сплатою податків чиновниками, які є власниками відповідного майна, земельних ділянок та транспортних засобів, нарівні з іншими громадянами, а також певною мірою підвищить рівень довіри до влади у суспільстві». Крім цього, відкриття зазначеної інформації має посприяти відкритості і прозорості органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, які мають повноваження щодо розпорядження землями державної та комунальної форми власності, нерухомим майном та транспортними засобами.


Картка законопроекту:http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54468