Інститут Медіа Права буде відстоювати право на інформацію в Європейському суді з прав людини

April 1, 2011

Двадцять четвертого березня 2011 року Вищий адміністративний суд України своєю ухвалою підтримав ухвали судів першої і другої інстанцій щодо відмови у відкритті провадження в адміністративній справі. Йдеться про справу за позовом Інституту Медіа Права до Конституційного Суду України щодо надання інформації, яка стосується розглянутої цим судом справи.

Суди нижчих інстанцій постановили, що така справа не може розглядатися в порядку адміністративного судочинства, оскільки позивач оскаржує дії Конституційного Суду України, вчинені у зв’язку із розглядом судової справи. Інститут Медіа Права у касаційній скарзі наголосив, що запитувані матеріали вже мають статус архівних, однак Вищий адміністративний суд України остаточно встановив: судове оскарження відмови в наданні інформації неможливе.

Інститут Медіа Права має намір оскаржувати це судове рішення до Європейського суду з прав людини, оскільки мало місце порушення права одержувати інформацію, гарантоване статтею 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Крім того, було порушене право позивача на ефективний засіб юридичного захисту (стаття 13 Конвенції), оскільки йому було відмовлено у розгляді справи по суті.

Нагадаємо, що причиною судового позову стала відмова Конституційного Суду України у задоволенні запиту про інформацію, в якому Інститут Медіа Права просив надати висновки низки юридичних вишів, на які Суд посилався у рішенні щодо конституційності парламентської коаліції. Конституційний Суд України відмовився надавати ці висновки, посилаючись на те, що вони є власністю відповідних навчальних закладів і водночас належать до матеріалів справи, які можуть бути надані лише сторонам провадження.