Інститут Медіа Права домагатиметься розкриття автобіографій лідерів політичних партій у Європейському суді

February 10, 2016

Інститут Медіа Права подав заяву до Європейського суду з прав людини з вимогою визнати ненадання автобіографій лідерів політичних партій у відповідь на запит громадської організації порушенням права на свободу вираження поглядів.

MLI at the courtУ листопаді 2014 року Інститут Медіа Права звернувся до Центральної виборчої комісії із проханням надати копії автобіографій очільників виборчих списків 6 політичних партій, які перемогли на виборах до Верховної Ради у 2014 році – Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка. Комісія відмовилась надати документи, посилаючись на конфіденційність відомостей.

«У нас є одне головне пояснення, чому ЦВК не виконала закон – ЦВК Януковича-Азарова, яка продовжила виконувати свої функції, попри закінчення встановленого строку повноважень,  не здатна ухвалювати демократичні рішення в інтересах громадян, – зауважує директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.

«Позиція ЦВК не відповідає законодавству, –  зазначила юрист Інституту Медіа Права Віта Володовська, –  Закон про вибори народних депутатів чітко передбачає, що інформація, яка міститься у документах, поданих кандидатами для реєстрації (а це в тому числі і автобіографії), є відкритою».

Проте національні суди усіх інстанцій, до яких було оскаржено рішення ЦВК, також відмовили у задоволенні вимог щодо розкриття інформації з автобіографій політиків.

«Від самого початку ми розуміли, що судова практика у подібних справах, які розглядались адміністративними судами раніше, свідчить, що рішення може бути не нашу користь., – зазначає Тарас Шевченко. – Але ми були готові пройти всі інстанції і вимагати у Європейському суді захисту права громадян знати, кого вони обирають до парламенту». 

Якщо Європейський суд з прав людини визнає заяву прийнятною, справа буде розглянута по суті протягом кількох років.

Відео-репортаж протестної акції можна переглянути тут