Інститут Медіа Права на щорічній зустрічі ОБСЄ засудив пропаганду у ЗМІ та мову ненависті щодо України

September 24, 2014

Юристи Інституту Медіа Права привернули увагу до проблеми пропаганди та мови ненависті в контексті висвітлення подій в Україні на щорічній Зустрічі ОБСЄ  з людського виміру (OSCE Human Dimension Implementation Meeting), присвяченій правам людини та демократії, у Варшаві  23 вересня 2014 р.

На ранковому засіданні із тематики свободи слова за участі Представника ОБСЄ із питань свободи медіа Дуні Міятович юрист ІМП виступив із заявою щодо ролі російських ЗМІ у розпалюванні конфлікту на сході України. Пропаганду війни, розпалювання національної, расової чи релігійної ненависті і ворожнечі було названо серйозною загрозою свободі слова, коли «сторожові пси демократії перетворюються на гавкаючих псів авторитарного режиму». ІМП закликав представників медіа асоціацій та міжнародних організацій засудити пропаганду, що так широко практикується представниками російських ЗМІ, і реагувати на неї адекватними засобами, зокрема скасувати членство в професійних журналістських об’єднаннях тих працівників ЗМІ, які свідомо порушують професійні стандарти. Із текстом заяви можна ознайомитись тут.




Також Інститут Медіа Права спільно з Freedom House провели додатковий захід, темою якого стали методи виявлення та протидії пропаганді. Участь у публічній дискусії взяли більше 50 представників країн-членів ОБСЄ, громадських активістів, медіа юристів та журналістів із Канади, Швеції та США.  

На початку заходу наша колега з ІМІ Оксана Романюк виступила із оглядом медіа середовища у контексті української кризи, умов для роботи журналістів, зокрема в Криму та на Сході України.

Юристи ІМП Ігор Розкладай та Тетяна Семілетко представили правові аспекти дезінформації про події в Україні із посиланням на відповідні міжнародні норми. Як було підкреслено, у відповідь на підбурювання до національної ворожнечі та пропаганду війни і насильства тощо у російських ЗМІ (здебільшого державних або контрольованих державою) Україна застосовує найменш обмежувальні заходи з точки зору міжнародних стандартів.




Особливий акцент було зроблено на необхідності реагування на маніпуляції у публікаціях тих журналістів, які демонстративно порушують професійні стандарти. Відповідні приклади фейкових матеріалів, зібраних громадською ініціативою Stop Fake, навів Євген Федченко.

Зрештою, говорячи про засоби протидії пропаганді, Представник ОБСЄ із питань свободи медіа Дуня Міятович, за участі якої проходив цей додатковий захід, наголосила на необхідності негайного переходу до суспільного мовлення. «Ситуація із висвітленням подій в Україні є загальним сигналом почати роботу зі створення суспільного мовника для того, щоб справді незалежні голоси були почуті», – зазначила вона.