Інститут Медіа Права оскаржує відмову МНС у наданні інформації

August 6, 2010

У червні 2010 року експерти Інституту Медіа Права звернулися до ряду органів державної влади з інформаційними запитами про те, які засоби масової інформації були ними засновані та яку суму бюджетних коштів було витрачено на ці ЗМІ протягом 2009 року.

Один із таких інформаційних запитів від імені юриста ІМП Ольги Сушко був надісланий до Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Міністерство повернуло запит без розгляду, посилаючись на те, що він підготовлений «з порушенням вимог ст. 5 Закону України «Про звернення громадян». Коли юрист Інституту Медіа Права зателефонувала до МНС із проханням роз’яснити, у чому полягає порушення, представник Міністерства відповів, що в інформаційному запиті не була вказана домашня адреса запитувача.
 
Така причина відмови є неправомірною, оскільки у запиті було чітко зазначено, що він подається на підставі Конституції України та Закону України «Про інформацію». Закон України «Про звернення громадян» взагалі не регулює процес отримання громадянами інформації від органів держави. Натомість відповідні правові норми містяться у законі «Про інформацію». При написанні запиту про надання письмової інформації достатньо вказати адресу, за якою громадянин бажає одержати відповідь. Вимоги вказувати домашню адресу запитувача Закон України «Про інформацію» не містить.
 
До речі, рекомендації органам влади про те, як розрізняти кореспонденцію від громадян відповідно до Законів України «Про інформацію» та «Про звернення громадян», розробила та затвердила з ініціативи Інституту Медіа Права Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі.
 
Невдовзі від Ольги Сушко був поданий позов до Окружного адміністративного суду м. Києва з вимогою визнати відмову МНС України у наданні інформації протиправною та зобов’язати це Міністерство надати належну відповідь на інформаційний запит. Розгляд справи у суді призначений на 16 серпня 2010 року.