Інститут Медіа Права підбив підсумки моніторингу кафе і ресторанів Києва

February 7, 2011

Ініціатива «Київ без тютюнового диму», з якою виступив Інститут Медіа Права, оприлюднила результати моніторингу кафе, барів і ресторанів Києва. Метою моніторингу було з’ясувати, як у цих місцях дотримуються законодавства щодо права людини на чисте повітря, не забрудненого тютюновим димом, а зокрема, як виконуються закони щодо обмеження тютюнокуріння у громадських місцях.

 Протягом останніх двох місяців – грудня 2010 та січня 2011 – волонтери проекту здійснили моніторинг барів, кав’ярень і ресторанів столиці. Для моніторингу випадковим чином було обрано 100 закладів, в яких дозволено курити: кафе, бари, паби, ресторани (окрім «фастфудів») – як у центрі, так і в інших районах Києва.
 
Моніторинг виявив:
 
79% закладів
обстежених закладів громадського харчування порушують вимоги Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» № 2899-IV щодо обов’язку закладів громадського харчування відвести для осіб, які не курять, не менше ніж половини площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію.
 
З цих 79% порушників:

–  10% взагалі не виділяють місця, для осіб, які не курять;

–  52% виділяють менше 50 % площі для осіб, які не курять;

–  17% хоч і виділяють половину площі, для осіб, які не курять, але тютюновий дим потрапляє в зону для некурців;

Окрім цього, майже половина зі 100 закладів, які потрапили до моніторингу, порушує вимоги закону про розміщення у закладі наочних графічних знаків із написами «Місце для куріння», «Куріння шкодить Вашому здоров’ю» та «Куріння заборонено!».


– Цей моніторинг засвідчує, що закони щодо куріння у громадських закладах Києва не виконуються, – зазначає Тарас Шевченко, керівник проекту «Київ без тютюнового диму». – Найпоширенішим порушенням є невідведення тим, хто не курить, щонайменше половини площі закладу та неізольованість зон для курців і некурців. Останнє нівелює саму ідею права людини на небрудне повітря.


– Куріння у таких закритих громадських місцях як кафе, бари, ресторани потрібно забороняти повністю! – додає  головний лікар Київського міського центру здоров’я,  к.мед.н. Отто Стойка. –  Адже в приміщеннях громадського харчування, де курять навіть декілька людей, концентрація канцерогенних і токсичних речовин тютюнового диму перевищує у десятки і навіть сотні разів ту концентрацію речовин, яку вдихає людина, стоячи біля пожвавленої автомагістралі або труби хімічного заводу. Згадайте, що офіціанти змушені цілий день знаходитися в таких «газових камерах».

Під час наступного моніторингу проект «Київ без тютюнового диму» планує вивчити якість повітря у кафе, барах та ресторанах з використанням спеціальних приладів для вимірювання рівня задимленості приміщень.

«Київ без тютюнового диму» – проект громадської організації «Інститут Медіа Права», учасника Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».


Фото на Flickr.com