Інститут Медіа Права підтримав заяву Руху “Стоп цензурі” щодо нападу на журналіста Мустафу Найєма

August 9, 2012

ЗАЯВА

30 липня на журналіста «Української правди» та телеканалу ТВi Мустафу Найєма під час виконання ним професійної діяльності був скоєний напад охоронцями одного з делегатів з’їзду Партії регіонів.

На цей час прокуратурою Дніпровського району м. Києва проводиться перевірка обставин за заявою журналіста про порушення кримінальної справи за статтями 171 та 296 КК України – умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста та хуліганство (грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом). Відповідно до чинного законодавства, рішення щодо поданої заяви має бути прийняте в десятиденний термін, який спливає в четвер 9 серпня 2012 року.

Натомість поки що жоден представник Партії регіонів не висловив публічну позицію партії щодо інциденту. Водночас нам відомо, що окремі представники партії володіють інформацією щодо прізвищ та імен фігурантів, причетних до нападу на журналіста.

З огляду на це, Рух «Стоп цензурі!» звертається до керівництва Партії регіонів з вимогою назвати  прізвища вищезазначених осіб та висловити офіційну позицію партії щодо інциденту.

Крім того, Рух звертається до народного депутата Віталія Хомутинника та губернатора Харківської області Михайла Добкіна з вимогою повідомити суспільству наявну в них інформацію щодо осіб, які скоїли напад.

Також Рух звертається з вимогою про надання повної інформації щодо конфлікту до осіб, на яких зареєстровані транспортні засоби, що фігурували в інциденті. А саме: до Калетніка Миколи Миколайовича 1943 р. народження та Сальніка Сергія Миколайовича 1979 р. народження.

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship  Контактна особа: Артем Соколенко, координатор прес-центру Громадського руху «Стоп цензурі!» 050 440 46 08, censor.stop@gmail.com