Інститут Медіа Права подав апеляцію у справі журналістки Аврамчук

June 5, 2012

Першого червня 2012 року Інститут Медіа Права подав апеляційну скаргу на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва у справі журналістки Катерини Аврамчук. Судова справа стосується інформаційного запиту, поданого журналісткою у березні цього року. У запиті було висловлене прохання надати інформацію про вартість та площу службового житла, виділеного кожному конкретному народному депутату.

У відповідь на запит Апарат Верховної Ради надав інформацію про кількість та площу службових квартир, наданих народним депутатам України шостого скликання, а також середню вартість одного квадратного метра житла на час їх надання. Водночас, інформація про прізвища, імена та по батькові депутатів, які отримали ці квартири, надана не була. Це було аргументовано тим, що «зазначені відомості згідно з рішенням Конституційного Суду України від 20.01.2012 № 2-рп/2012 належать до конфіденційної інформації, поширення якої відповідно до частини другої статті 32 Конституції України не допускається без згоди особи, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

Вважаючи таку відмову протиправною, Інститут Медіа Права подав скаргу до суду. Однак суд першої інстанції відмовив журналістці у задоволенні її вимог, хоча законом прямо заборонено відмовляти у наданні інформації про прізвища, імена і по батькові осіб, які отримали у користування державне майно (ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»). Окружний адміністративний суд не врахував вимог і низки інших вітчизняних законодавчих актів, а також статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (якою гарантоване право на свободу одержувати інформацію) .

Тому організація продовжуватиме захист позивачки в апеляційному суді. Про подальший хід подій буде повідомлено додатково.