Інститут медіа права подав Держкомтелерадіо пропозиції щодо реалізації програми «Українська книга»

June 5, 2015

Четвертого червня 2015 року відбулося засідання Громадської ради при Держкомтелерадіо за участі експертів, журналістів та громадських організацій.

 

Метою заходу стало обговорення питань внесення змін до Порядку реалізації бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга». Так, Богдан Червак у своєму виступі підкреслив, що діючий порядок є застарілим і таким, що не відповідає на виклики сьогодення, не враховує потреб суспільства і дає можливість для вчинення зловживань. Експерти висловили свою згоду і щодо необхідності в майбутньому внести деякі зміни до інших нормативно-правових актів. Зокрема, Олексій Кононенко наголосив, що така потреба існує для Закону України «Про видавничу справу», Постанови КМУ № 850 «Про затвердження Порядку формування державного замовлення на випуск видавничої продукції та її розповсюдження» тощо.

 

Під час заходу були представлені та обговорені пропозиції Інституту Медіа Права (представник – Дарія Опришко), президента ГО «Форум видавців у Львові» Олександри Коваль, директора Української бібліотечної асоціації Ірини Шевченко, президента Української асоціації книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, а також інших експертів.

Інститут Медіа Права пропонував, зокрема, запровадити щорічне опитування громадської думки щодо видань, які становлять пріоритет для населення України; доповнити перелік документів, що подаються до Держкомтелерадіо разом із заявкою видавництв та видавничих організацій, і включити до нього рукопис видання або його копію, що підписані автором (або їх електронну версію); визначити при розподілі видань, опублікованих за державні кошти, що вказані видання повинні передаватись не просто українським громадам за кордоном і товариствам, зокрема національно-культурним, а їх бібліотекам.

Результатом зустрічі стало прийняття більшості пропозицій щодо внесення змін до Порядку реалізації бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга».