Інститут Медіа Права продовжує захищати права журналіста у суді

January 6, 2012
П’ятого січня 2012 року Інститут Медіа Права апеляційну скаргу на постанову Київського окружного адміністративного суду. Необхідність апеляційного оскарження викликана тим, що суд першої інстанції виніс рішення, яке, на думку позивача і юристів Інституту, є неналежно обґрунтованим і винесене без урахування важливих прямих норм закону.

Справа, про яку йдеться, – це справа за позовом журналіста Сергія Лещенка проти Вишгородської районної державної адміністрації Київської області щодо відмови у наданні інформації за запитом. Запит журналіста стосувався договору купівлі-продажу земельної ділянки між Вишгородською РДА та Президентом України. Зокрема, у запиті містилося питання щодо вартості, за якою державна земельна ділянка була продана В. Ф. Януковичу. Райдержадміністрація не надала журналісту відповідні документи і відомості.

За висновком суду першої інстанції Вишгородська РДА правомірно відмовила у наданні запитуваної інформації, оскільки вона стосується особистого та сімейного життя В. Ф. Януковича і тому є обмеженою у доступі. Однак в апеляційній скарзі Інститут Медіа Права наголосив, що запитувані журналістом відомості є публічною інформацією, оскільки це інформація, якою володіє суб’єкт владних повноважень. Також Київський окружний суд не врахував ключовий аргумент про те, що інформація, яка є предметом спірних правовідносин – інформація про розпорядження державним майном – безпосередньо визначена Законом України «Про доступ до публічної інформації» як така, що не може бути обмеженою в доступі. Окрім того, Інститут Медіа Права звернув увагу на те, що суд здійснив неповний аналіз норм законодавства та міжнародних стандартів. Зокрема, не була врахована практика Європейського суду з прав людини.

Про дату судового розгляду в апеляційній інстанції Інститут Медіа Права повідомить додатково.