Інститут Медіа Права став партнером Верховної Ради України з впровадження відкритості парламенту

February 8, 2016

Верховна Рада України приєдналась до міжнародної ініціативи «Відкритий парламент». Інститут Медіа Права у партнерстві з Громадянською мережою ОПОРА, Transparency International Україна, Громадським рухом ЧЕСНО та ГО «Центр політичних студій та аналітики», долучається до впровадження необхідних змін з відкритості Парламенту.

 

5 лютого в Верховній Раді України відбулася урочиста презентація ініціативи «Відкритий парламент», під час якої обговорився План дій щодо підвищення прозорості, підзвітності та відкритості Верховної Ради України.

Захід було організовано з метою офіційного приєднання парламенту України до міжнародної ініціативи з відкритості законодавчого органу влади та підписання Декларації відкритості парламенту. Під час заходу План дій з реалізації Декларації відкритості парламенту презентувала ініціаторка приєднання України до ініціативи «Відкритий парламент» Світлана Заліщук.

Захід відкрив Голова ВРУ, Володимир Гройсман, який наголосив, що «тільки через публічність можна повернути довіру громадян до влади». Також спікер повідомив, що наразі модернізовано технічне обладнання Верховної Ради України, оснащено приміщення для проведення комітетських засідань в електронному форматі. Водночас, як наголосив спікер, багато чого ще потрібно зробити для впровадження відкритості парламенту.

Інститут Медіа Права, разом із громадянською мережою ОПОРА, Transparency International Україна, Громадським рухом ЧЕСНО та ГО «Центр політичних студій та аналітики», є громадським партнером ініціативи. До робочої групи з втілення Плану дій увійшли експертки Інституту Тетяна Семілетко та Галина Чижик.

Інститут активно задіяний до впровадження очікуваних змін з відкритості Парламенту у сфері доступу до інформації та впровадження медійної стратегії і реформування парламентських ЗМІ. «Ми понад 5 років моніторимо діяльність українського Парламенту, розробляємо законодавчі зміни, серед яких актуальними залишаються про відкритість Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України (проект № 1591) та запровадженням санкцій за неперсональне голосування (проект № 1895). Завдяки судовим позовам та адвокації  ми вже добилися відкритості засідань Верховної Ради для пересічних громадян, оприлюднення майнових декларацій народних обранців та переліку їхніх помічників-консультантів,» – підкреслив директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.

Тарас Шевченко наголосив, що на порядку денному Інституту у сфері доступу до інформації залишається забезпечити оприлюднення повних відомостей про народних депутатів України та їх помічників-консультантів на офіційному веб-порталі Верховної Ради і модернізувати парламентські ЗМІ. В першу чергу, це означає реформувати друковані видання «Голос України» і «Віче» та переформувати телеканал «Рада», а також впровадити якісні та сучасні підходи висвітлення роботи парламенту, доступні та зрозумілі для громадськості.

Також, Тарас Шевченко озвучив ідею громадськості зробити 5 лютого днем відкритості українського парламенту, та щороку підбивати підсумки та обговорювати порядок денний.