Інститут Медіа Права судиться із Міністерством оборони України через ненадання інформації

March 28, 2012
Десятого квітня 2012 року Окружний адміністративний суд м. Києва розгляне справу за позовом Інституту Медіа Права до Міністерства оборони України. Відповідний судовий позов громадська організація подала 12 березня 2012 року. Звернення до суду пов’язане із тим, що міністерство відмовилося надавати запитувачу документи, якими воно володіє.

Запит був пов’язаний із дослідженням Інституту Медіа Права, спрямованим на вивчення результатів реєстрації баз персональних даних органами влади України. Ці установи повинні були подати відповідні заяви до Державної служби з питань захисту персональних даних. Після завершення реєстрації служба зобов’язана видавати реєстрантам свідоцтва про державну реєстрацію баз персональних даних.

З огляду на це Інститут Медіа Права звернувся до міністерств та обласних державних адміністрацій України із запитами про те, чи були зареєстровані бази персональних даних, якими вони володіють. Організація також попросила надати копії відповідних свідоцтв.

У відповідь на такий запит Міністерство оборони України назвало бази персональних даних, які були ним зареєстровані. Однак надіслати копії свідоцтв про державну реєстрацію орган влади відмовився. Міністерство запропонувало звернутися за документами до Державної служби з питань захисту персональних даних. Тим не менше, Закон України «Про доступ до публічної інформації» покладає на розпорядника інформації обов’язок надавати її, якщо розпорядник володіє запитаними даними. Міністерство підтвердило, що воно отримало вищезазначені свідоцтва. На цьому Інститут Медіа Права наголосив у своїй позовній заяві.

Судове засідання відбудеться 10 квітня 2012 р. о 15.20 за адресою м. Київ, вул. Командарма Камєнєва, 8, корп. 1, зал судового засідання №35. Розгляд справи є відкритим, однак про бажання бути присутніми на слуханні просимо вас повідомити за тел. 284-61-64 або за e-mail info@medialaw.kiev.ua.Представників засобів масової інформації просимо назвати своє видання або канал, а також повідомити про намір здійснювати фото- чи відеозйомку.