Інститут Медіа Права виступив співорганізатором Форуму “ЧЕСНО про депутатські пільги та звітність”

March 22, 2013
21 березня 2013 року Інститут Медіа Права, спільно з іншими ініціаторами Руху ЧЕСНО, організував відкритий Форум «ЧЕСНО про депутатські пільги та звітність». Під час заходу учасники Руху запропонували депутатам скоротити 18 з понад 40 наявних наразі пільг та почати системно звітувати про свою діяльність, зокрема про витрачання бюджетних коштів.

Активісти представили результати перевірки прозорості, підзвітності та доступності депутатів для виборців. Зі зверненням надати біографії, ПІБ помічників та адреси приймалень ЧЕСНО звернувся персонально до кожного парламентаря, а також – лідерів фракцій та Апарату Верховної Ради. Додатково учасники руху просили кожного народного обранця розповісти про витрачання близько 17400 грн. – бюджетних коштів, які щомісяця виділяються кожному з них на здійснення депутатської діяльності.

Як депутати відповідають на звернення своїх виборців:

· Тільки 28% народних депутатів відповіли на звернення ЧЕСНО, надавши бодай часткову інформацію або повідомивши про відмову.

· 100% відповідей надала фракція партії «УДАР» – 42 відповіді. Друге місце – ВО «Батьківщина», 48 відповідей; 11 «свободівців» відповіли на звернення, однак  більшість відповідей депутатів містили майже однаковий текст з відмовою співпрацювати з рухом ЧЕСНО.

· 6 відповідей надійшло від позафракційних парламентарів.

· Показово, що ЧЕСНО отримав лише 17 відповідей від представників  найбільшої парламентської фракції – Партії регіонів, і лише одну відповідь від члена  фракції  Комуністичної партії України.

Нагадаємо, законодавство України зобов’язує народного депутата надавати відповіді на звернення громадян протягом 30 днів.

Усі відповіді депутатів будуть оприлюднені на сайті www.chesno.org

Скасування пільг депутатів

Рух ЧЕСНО проаналізував існуючі пільги народних депутатів України та запропонував скасувати 18 з понад 40, що передбачені у Законі Україні «Про статус народного депутата України».

Зокрема, ЧЕСНО пропонує скасувати 12 пільг чинних депутатів, серед них:

· право депутата на отримання у власність жилого приміщення,

· пільги депутатів на безкоштовне використання ЗМІ,

· матеріальну допомогу депутатам на оздоровлення під час відпустки та безкоштовні путівки, 

· замінити безкоштовний проїзд депутата на всіх видах транспорту на лімітовану річну суму та ін.

Для народних депутатів попередніх скликань пропонується скасувати 6 привілеїв, зокрема:

· матеріальної допомоги у разі їхнього непрацевлаштування, що виплачується  у розмірі зарплати депутата перші 1-2 роки  після припинення ними повноважень,

· права на безкоштовне медичне обслуговування,

· права на путівки для лікування та ін.

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, який очолює юридичний напрям ЧЕСНО, зазначив, що скасування частини пільг потрібне для відновлення соціальної справедливості. Це ті кроки, які українці очікують він обраних ними депутатів. На сьогодні у парламенті зареєстровано 3 законопроекти щодо скасування депутатських пільг – один від партії «УДАР», та два від ВО «Батьківщина». Однак жоден законопроект не містить ефективних положень щодо прозорості та підзвітнрсті парламентарів. Рух ЧЕСНО закликає усі політичні сили врахувати вимоги представників громадянського суспільства у своїх законопроектах та нарешті ухвалити законопроект у парламенті.

Прозорість та підзвітність діяльності депутатів

Лише 104  депутати  надали руху ЧЕСНО власну біографію. Загалом в офіційних онлайн-джерелах можна знайти біографії 181 парламентаря.

Адреси громадських приймалень на вимогу руху ЧЕСНО оприлюднили 60 депутатів. Інформацію про громадські приймальні ще 108 нардепів можна знайти в Інтернет.  Загалом ЧЕСНО  зібрав  інформацію про 406 громадських приймалень (депутати можуть мати одночасно кілька приймалень), найбільше з них відкрито у столичному регіоні (79), найменше – на Миколаївщині (3). Зауважимо, що 11 депутатів фракції «УДАР» у якості особистої приймальні вказали  адресу київського офісу партії.

Інформацію про помічників у повному чи частковому вигляді надали 104 народних обранця. Зокрема, лише 60 з них надали повні списки, 44 парламентаря надали неповні списки, здебільшого пояснюючи це захистом персональних даних помічників. Найбільш охочими розповісти хто їм допомагає виявилися представники ВО «Батьківщина». Водночас, загалом 21 нардеп відмовився оприлюднити прізвища своїх офіційних помічників-консультантів або не надав списки без жодних пояснень. «УДАР» майже у повному складі відмовилася надати руху ЧЕСНО список помічників на громадських засадах, зазначивши лише списки помічників-консультантів на оплачуваній  основі, лише 3 депутатів – розкрили повні списки помічників-консультантів.

Звіти про використані кошти. Лише 19 депутатів з тих, хто відповіли на звернення ЧЕСНО, надали постатейний опис використаних коштів за грудень 2012  – січень 2013 року. 2 депутати – Павло Різаненко з  «УДАРу» та регіонал Микола Рудьковський – відповіли, що не використовують державні кошти для здійснення депутатських повноважень. Ігор Калєтнік, який обрався до парламенту за списком КПУ, зазначив, що всі кошти спрямував на рахунок ЦК своєї партії. Позафракційний депутат Віктор Балога зазначив, що витратив 3 557 грн. на транспорт, жодних інших витрат, пов’язаних з депутатською діяльністю він не вказав.

Показово, що станом на 18 березня рух ЧЕСНО не отримав жодної відповіді від лідерів парламентських фракцій, за винятком даних про Віталія Кличка у колективній відповіді партії «УДАР».

Під час Форуму учасники ЧЕСНО запропонували політикам зробити 13  кроків  для підвищення персональної прозорості та підзвітності кожного депутата. Зокрема, на сайті ВРУ мають з’явитися автобіографії, майнові декларації, інформація про громадські приймальні та списки помічників-консультантів кожного чинного депутата.

Також народні депутати повинні звітувати про свою роботу за результатами кожної сесії, постатейне використання коштів на здійснення депутатської діяльності та безкоштовне використання транспорту. Дані про комерційні інтереси парламентарів мають бути публічними. Детальніше про пропозиції Руху – на сайті ЧЕСНО www.chesno.org.

Учасник руху ЧЕСНО Сергій Таран (Міжнародний інститут демократій) зазначає, що системний моніторинг прозорості, підзвітності та доступності депутатів проводиться в Україні вперше. Однак він вже виявився корисним як для суспільства, так і самих депутатів, багато з яких вперше розібралися зі звітами за витрачені кошти на здійснення діяльності, оприлюднили списки своїх помічників та широко оприлюднили адреси своїх приймалень. У цьому році Рух ЧЕСНО визначив 10 основних тем, які характеризують діяльність народних обранців і по кожній з цих будуть здійснені окремі запити, проведена аналітична робота та здійснені публічні заходи.   


 Форум було проведено за підтримки Міжнародного фонду виборчих систем (IFES), який фінансується Канадським агентством з міжнародного розвитку (CIDA).