Інститут Медіа Права закликав Комітет свободи слова провести слухання на тему парламентських ЗМІ

October 2, 2015

Інститут Медіа Права звернувся до Голови Комітету Верховної ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар та членів комітету із закликом провести комітетські слухання з теми реформування парламентських ЗМІ.

Так, ІМП пропонує обговорити питання реформування видань «Голос України» та «Віче», а також модель діяльності телеканалу “Рада”, формування його програмної політики, моделі управління та звітності. 

Наразі Верховна Рада України виступає засновником кількох ЗМІ: телеканалу «Рада», газети «Голос України» та журналу «Віче». Реформування «Голосу України» та «Віча» передбачає Проект закону України про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації, зареєстрований у парламенті 01.12.2014 за №1123, який комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в цілому. Таке реформування може відбутися кількома способами, але цей процес є неминучим. Ми вважаємо, парламентський комітет міг би ініціювати процес перетворення видань, не чекаючи закону.

Водночас потребує реформування і парламентський канал «Рада». Стратегія та програмна концепція каналу «Рада» мають відповідати суспільному запиту на інформацію про діяльність парламентських комітетів. Вважаємо, що саме Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики як профільний комітет ВРУ має взяти активну участь у формуванні завдань і пріоритетів каналу, відбору керівництва, заслуховування щорічних звітів, винесенні рекомендації щодо підвищенні ефективності його діяльності.

Інститут Медіа Права закликав членів комітету підтримати ініціативу та розглянути питання проведення комітетських слухань. Найближче засідання Комітету Верховної ради України з питань свободи слова та інформаційної політики має відбутися у середу, 7 жовтня.