Інститут Медіа Права закликає прийняти Закон про доступ до публічної інформації

January 12, 2011

Інститут Медіа Права разом із громадськістю вимагає прийняти закон

«Про доступ до публічної інформації»

 

Як учасник громадянського та журналістського рухів «Новий громадянин» і «Стоп-цензурі»,  Інститут Медіа Права підтримав заяву з вимогою до депутатів ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації».

 

Нагадаємо, на 13 січня 2011 року у Верховній Раді України заплановано остаточне ухвалення законопроекту «Про доступ до публічної інформації». Прийняття цього суспільно важливого законопроекту неодноразово відкладалось, а 22 грудня 2010 року депутати направили його на повторне читання.

 

Текст заяви подаємо повністю.

 

Громадськість та журналісти вимагають ухвалення закону
«Про доступ до публічної інформації»

 

 

13 січня 2011 року у Верховній Раді України знову заплановано розгляд законопроекту «Про доступ до публічної інформації», який може стати ефективним інструментом боротьби з корупцією та контролю влади.

 

Громадськість та журналісти звертаються до всіх парламентських фракцій із закликом  облишити внутрішні суперечки та нарешті ухвалити цей суспільно важливий закон, голосування за який через формальності відкладалося декілька разів. Ми закликаємо опозиційні фракції – БЮТ та НУНС –  прийти до парламенту та віддати свої голоси за закон, а також провладні фракції – Партії Регіонів, Блоку Литвина та КПУ – підтвердити свої декларації про підтримку документу позитивним голосуванням.

 

Журналісти та громадські організації нагадують народним депутатам та Президенту Віктору Януковичу про дану обіцянку українському суспільству та зобов’язання перед міжнародними установами ухвалити закон «Про доступ до публічної інформації» ще до кінця минулого року.

  

Відомо, що окремі закони про доступ до інформації існують у 70 країнах світу. Серед пострадянських країн відповідні закони не ухвалені лише в Україні та Білорусі. Прийняття закону про доступ до публічної інформації є однією з вимог Ради Європи до України.

 

Українські громадські організації та журналісти протягом минулого року активно боролися за прийняття цього закону, не лише інформуючи суспільство про його важливість, а й безпосередньо неодноразово звертаючись до Президента України, Голови Верховної Ради України та депутатів з вимогою ухвалити закон про доступ до публічної інформації. Представники 150 громадських організацій підтримали заяву журналістського руху «Стоп цензурі!», однією з вимог якої є ухвалення закону про доступ до інформації.