Інститут Медіа Права закликає писати скарги на заклади, які порушують закон про заборону куріння

March 6, 2013

Другий місяць поспіль в Україні діє Закон №4844-VI, яким “забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів… у приміщеннях закладів ресторанного господарства”. Також заборонено “розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства”.

Це означає, що якщо ви прийшли до кав’ярні, паб, ресторан чи навіть нічний клуб – там не повинно бути ані куріння, ані кальянних кімнат, ані попільничок на столах чи на барних стійках усередині приміщення закладу. За законом, курити дозволено тільки на літніх майданчиках, терасах і поза приміщенням.


Якщо ж Ви стали свідком порушення і Ви незадоволені такою ситуацією, у вас є два шляхи:

  • зробити запис у книзі скарг і пропозицій закладу;
  • надіслати скаргу до Інспекції захисту прав споживачів. 

Пропонуємо вам інструкцію – як правильно оформити скаргу:

  • випишіть дані про кафе/бар/ресторан (суб’єкт господарювання, його юридичну адресу) з куточка споживача або книги пропозицій. якщо такий куточок відсутній, не соромтесь попросити його вам показати. або ж попросіть книгу пропозицій – у ній також мають бути вказані ці дані.
  • завантажте ЗРАЗОК СКАРГИ, заповніть його,роздрукуйте, поставте дату і підпис. 
  • знайдіть адресу вашої місцевої інспекції із захисту прав споживачів. у кожній області своя адреса – повний список адрес інспекцій із іменами та прізвищами начальників можете подивитись ТУТ.
  • відправте скаргу на потрібну адресу поштою (рекомендованим листом із повідомленням про вручення – так ви будете знати, що ваш лист точно одержали).
  • чекайте на письмову відповідь – вам обов’язково мають відповісти.

 

Детальніше про новий закон можна почитати на сайті smokefreeukraine.org та www.facebook.com/smokefreekyiv