Інститут Медіа Права закликає ухвалити законопроект про суспільне мовлення

November 7, 2013
ЗАЯВА

Інститут Медіа Права закликає народних депутатів України розглянути та ухвалити в цілому проект Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», № 1076. Новий закон має стати важливим кроком на шляху впровадження в Україні європейський стандартів суспільного мовлення та зрушити процес перетворення державного мовлення на суспільне, який триває уже понад 16 років.

Про важливість перетворення державних телерадіокомпаній в канали суспільного мовлення та створення сприятливих умов для їх функціонування в Україні неодноразово зауважувала Рада Європи в своїх рекомендаціях і резолюціях. Ба більше, в резолюції ПАРЄ 1466 (2005) “Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною» Парламентська Асамблея прямо закликала перетворити державні телерадіокомпанії в канали суспільного мовлення згідно з відповідними стандартами Ради Європи. Суспільне мовлення покликане сприяти всебічному задоволенню інформаційних потреб громадян, забезпечувати їх участь в обговоренні та вирішенні важливих питань суспільно-політичного життя держави.

Законопроект, що знаходиться на розгляді парламенту передбачає створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (НТСУ) із підрозділами Суспільного телебачення і Суспільного радіо, основними завданнями яких є об’єктивне, повне і своєчасне інформування суспільства про найважливіші соціально-політичні та економічні події в Україні та за її межами; сприяння консолідації українського суспільства; розвиток і зміцнення статусу української мови та культури, сприяння розвитку мов і культур національних меншин; задоволення інформаційних, культурних та освітніх проблем, інформування населення про надзвичайні ситуації, що становлять загрозу життю чи здоров’ю людей; надання громадянам України затребуваних інформаційних продуктів, відсутніх на комерційному ринку та сприяння зміцненню міжнародного авторитету України.

Відтак, Інститут Медіа Права закликає Верховну Раду України якнайшвидше ухвалити законопроект № 1076 та створити необхідні законодавчі гарантії для належного функціонування та розвитку суспільного мовлення в Україні.