Інститут Медіа Права звернувся до Вищого адміністративного суду за захистом права на інформацію

March 15, 2012
П’ятнадцятого березня 2012 року Інститут Медіа Права подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду, оскаржуючи рішення, прийняті Окружним адміністративним судом міста Києва та Київським апеляційним адміністративним судом. Суди першої та апеляційної інстанції відмовили Інституту Медіа Права у задоволенні його позовних вимог щодо отримання відповіді на запит, надісланий до Верховної Ради України.

Суди вказали, що безпосередньо між позивачем та Апаратом Верховної Ради України правовідносини не виникали, бо адресатом запиту була вказана Верховна Рада України. Однак раніше, коли Інститут Медіа Права звертався із позовом до самого парламенту, Вищий адміністративний суд України визначив, що належним відповідачем у цій справі має бути Апарат Верховної Ради України як орган, що здійснює організаційне забезпечення роботи Парламенту. Тим не менше, суди нижчих інстанцій не погодилися з цим висновком. Тепер Інститут Медіа Права проситиме Вищий адміністративний суд України переглянути їх рішення.

Нагадаємо, що інформаційний запит, про який ідеться у судовій справі, був поданий у вересні 2010 року і лишився без відповіді. У запиті містилися питання про те, хто на той час видавав газету «Голос України» – офіційне друковане видання Верховної Ради України – і як це підприємство-видавець пов’язане із парламентом.

Про рішення суду касаційної інстанції у цій справі буде повідомлено додатково.