Інституту Медіа Права 5 років!

February 1, 2010

Саме 1 лютого 2005 року було втілено ідею створення аналітичного центру, який об’єднав українських медіа юристів – Громадської організації «Інститут Медіа Права». Вже в перший рік роботи Інститут провів першу Літню школу медіа права, презентував власний законопроект про суспільне телерадіомовлення, розпочав видавати щотижневі електронні вісники з медіа права та запустив багато інших ініціатив.

З кожним роком Інститут Медіа Права ріс та розвивався. Нашими партнерами є ряд українських та міжнародних організацій. ІМП активно співпрацює з організаціями «International Media Support» («Міжнародна Підтримка Медіа», Данія), «Артиклем 19» (Англія), «Інтерньюз Нетворк» (представництво США в Україні), «Радою Європи» та іншими.

Результати роботи Інституту Медіа Права впливали як на якість законодавчого регулювання медіа в Україні так і, що найбільш вагомо, на рівень освіти медіа юристів та журналістів. Найяскравішим досягненням Інституту Медіа Права є унікальна для України Міжнародна літня школа медіа права, яка незмінно проводиться з першого року заснування організації. За цей час ми провели п’ять літніх шкіл для понад ста юристів з 9 різних країн. Окрім цього ІМП займається освітою журналістів, які шляхом дистанційного навчання, семінарів, круглих столів та інших заходів отримають знання в галузі медіа права, обговорюють проблемні питання медійного законодавства в Україні та знайомляться з Європейською практикою.

За п’ять років роботи аналітичний центр активно брав участь у громадському та політичному житті країни. У виборчий період 2009-2010 року став одним з ініціаторів кампанії «Новий Громадянин» та підтримав «Національний екзит-пол’2010». Нещодавно ІМП розпочав кампанію проти незаконної реклами тютюну, зокрема в аеропорту «Бориспіль». На рахунку організації також ряд досягнень у галузі законодавства, серед яких ініціювання внесення змін до Законів України «Про вибори народних депутатів України», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про телебачення і радіомовлення» та інші. До здобутків можна віднести і розробку Типового редакційного статуту телерадіоорганізації.

Але ми не зупиняємося на досягнутому і продовжуємо розвиватись. Маючи значну підтримку серед медіа спільноти, ми і надалі сподіваємося ініціативно та  плідно працювати з метою становлення вільних, об’єктивних та професійних медіа в Україні.