Кабінет Міністрів України хоче врегулювати низку медійних питань

March 21, 2013

Четвертого березня 2013 року Кабінет Міністрів України видав розпорядження № 103-р «Про затвердження плану першочергових заходів щодо удосконалення законодавства з питань проведення виборів». Цей акт містить ряд ініціатив, які стосуються як виборчого процесу, так і інших питань діяльності ЗМІ в Україні.

Так, у розпорядження № 103-р передбачається, зокрема, що Держкомтелерадіо має забезпечити супроводження у Верховній Раді України проекту Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

Крім того, Кабінет Міністрів України звернув увагу на важливість роздержавлення преси: цим розпорядженням Держкомтелерадіо до 30 квітня 2013 року доручено підготувати та внести на розгляд Уряду законопроект щодо реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.

Також до 30 квітня Держкомтелерадіо, Міністерство юстиції України, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення (за згодою) і Центральна виборча комісія (за згодою) повинні підготувати пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правового регулювання в діяльності засобів масової інформації під час виборчого процесу, висвітлення в них інформації про вибори, підвищення рівня незалежності ЗМІ із забезпеченням дотримання принципу політичного плюралізму.

Текст розпорядження № 103-р ви можете знайти у приєднаному файлі або на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів України. 

На засіданні громадської ради при Держкомтелерадіо 15 березня Ганна Красноступ, заступник директора департаменту інформаційної політики, начальник відділу законопроектної роботи Комітету, повідомила, що із останнього з вищеназваних питань (удосконалення нормативно-правового регулювання діяльності медіа під час виборів) Держкомтелерадіо збирає пропозиції до 25 березня 2013 року.

Що стосується питання роздержавлення друкованих ЗМІ, то Президент України видав доручення Прем’єр-міністру України у термін до 5 квітня 2013 року «забезпечити прискорення доопрацювання за участю Національної спілки журналістів України, фахових об’єднань, трудових колективів редакцій проекту Закону України про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації та подати його Президентові України для внесення на розгляд Верховної Ради України як невідкладного». Про це йдеться у документі, опублікованому на офіційному веб-сайті Глави держави 21 березня 2013 року.