Кабмін затвердив Перелік ЗМІ, що реформуватимуться на першому етапі

November 23, 2016

23 листопада 2016 року Кабінет Міністрів затвердив постанову Про затвердження  переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі. Затвердження цього Переліку є довгоочікуваним і символічним кроком, адже воно дає «зелене світло» для фактичного початку першого етапу реформування, а саме: процедур реорганізації ЗМІ, інформація щодо яких міститься у Переліку.

При цьому важливо зазначити, що строк, що відведений статтею 2 ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (далі – Закон про реформування) на перший етап, завершується 31 грудня 2016 року. Зважаючи на це, на вихід органів державної влади і органів місцевого самоврядування зі складу засновників 244 ЗМІ та редакцій, що містяться в Переліку, залишилось трохи більше місяця. А вже з 1 січня 2017 року процедури реформування повинні розпочати усі ЗМІ та редакцій, які не були реформовані на першому етапі.

Нагадаємо, що Закон про реформування передбачає вихід органів державної влади та органів місцевого самоврядування зі складу засновників друкованих ЗМІ та редакцій, що має зменшити адміністративний вплив на ЗМІ та сприяти розвитку плюралізму у медіа сфері. Окрім цього, здійснення роздержавлення друкованих ЗМІ є частиною міжнародних зобов’язань України перед Радою Європи, зокрема, за Резолюцією Парламентської Асамблеї «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною» № 1466 (2005).

Перелік ЗМІ  та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі, доступний за посиланням.