Кандидати на посади членів Нацради

February 23, 2008

Двадцять третього лютого з’їзд Незалежної медіа-профспілки України висунув кандидатів на посади членів Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Тараса Шевченка (директор Інституту медіа права) та Наталію Лигачову (шеф-редактора «Телекритики»). За законом про Національну раду, Незалежна медіа-профспілка України є однією з організацій, якій поряд із депутатськими фракціями надано право висувати кандидатів на посади членів Національної ради, оскільки вона відповідає визначному в законі статусу «всеукраїнського об’єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації».

Безпосереднє подання кандидатур зможе відбутися лише після того, як Верховна Рада України оголосить конкурс на дві вакантні посади, що станеться лише після розблокування Верховної Ради. За законом, процедура призначення така: комітет Верховної Ради України оголошує конкурс, після чого депутатські фракції та всеукраїнські об‘єднання громадян протягом 21 дня подають свої кандидатури. Протягом наступних 14 днів всі кандидатури розглядаються у комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації та разом із висновком комітету виносяться на голосування Верховної Ради. Спочатку відбувається рейтингове голосування за всіма кандидатурами, а потім голосування щодо тих кандидатів, які набрали найбільше голосів.

За такою процедурою, що з‘явилася в законі у квітні 2005 року, Верховна Рада призначатиме членів Національної ради вперше.