Кандидати в Президенти підтримали законопроект Руху ЧЕСНО про розкриття фінансування

May 13, 2014

П’ять кандидатів на пост президента України – Богомолець, Гриценко, Порошенко, Тимошенко та Тягнибок – підтримали ініціативу ЧЕСНО та IFES-Україна законодавчо зобов’язати учасників передвиборчих перегонів розкрити інформацію про своє фінансування до дня голосування. Троє з них, які одночасно є народними депутатами, – Петро Порошенко, Анатолій Гриценко та Олег Тягнибок, – зареєстрували законопроект громадськості про розкриття фінансування.

Від імені кандидата у президенти Юлії Тимошенко свої підписи під законопроектом №4846 поставили голова парламентської фракції партії «Батьківщина» Сергій Соболєв та народний депутат Андрій Шевченко. Також свій підпис під документом поставив депутат  Юрій Стець.

Ще один кандидат у президенти Ольга Богомолець, яка не має права законодавчої ініціативи, публічно підтримала законопроект  в прямому ефірі президентських дебатів.

Рух ЧЕСНО вітає єдність кандидатів у президенти щодо збільшення прозорості української політики та чекає на подальші кроки – ухвалення законопроекту на поточному пленарному тижні, аби виборці отримали фінансові звіти кандидатів  до дня голосування.

Зокрема, автори законопроекту – експерти IFES-Україна та учасники Руху ЧЕСНО – пропонують:

-зобов’язати політичні партії готувати деталізований річний фінансовий звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, який має перевірятися Міністерством юстиції України та оприлюднюватися на його сайті;

-зобов’язати партії, кандидатів на пост президента України, кандидатів у  народні депутати в одномандатних округах та кандидатів на місцевих виборах – готувати проміжні фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчого фонду, які мають бути оприлюднені на сайті ЦВК до дня голосування;

-внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та запровадити штрафні санкції за порушення, пов’язані з поданням звітності про фінансування агітації.

Після президентських виборів Рух ЧЕСНО спільно з IFES-Україна  запропонують системні зміни до законів про фінансування партій.

Кампанія «Чесний кандидат» реалізується коаліцією учасників Руху ЧЕСНО – громадськими організаціями Інститут Медіа Права, Інститут Масової Інформації, Центр UA, Фонд «Демократичні ініціативи» ім.Ілька Кучеріва – у партнерстві з IFES-Україна.

В рамках кампанії активісти вимагають від кандидатів  продемонструвати виборцям прозорість формування застави для участі у виборах у розмірі 2,5 млн грн., прозорість надходжень до виборчого фонду (зокрема, розмір фонду, суму  власного внеску кандидата та у разі висування партією – внеску партії, список фізичних осіб які внесли до передвиборчого фонду суму понад 20 000 грн) та прозорість витрат коштів з виборчого фонду (деталізована інформація про напрями та обсяги використання коштів).  ЧЕСНО вимагає, аби кандидати зробили перші проміжні фінансові звіти до 15 травня, аби виборці змогли врахувати цю інформацію під час голосування.


За матеріалами www.chesno.org.