Касаційний суд підтвердив неправомірність відмов у наданні відомостей з декларацій міністрів

August 11, 2014

Вищий адміністративний суд України 30 липня 2014 року розглянув касаційну скаргу Міністерства екології та природних ресурсів на рішення Київського апеляційного адміністративного суду у справі за позовом громадської організації «Трансперансі Інтернешенел Україна»  до чотирьох міністерств щодо неправомірної відмови в наданні відомостей з декларації міністра.

Нагадаємо, «Трансперансі Інтернешенел Україна»  ще в жовтні 2013 року направила запити до МВС України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Мінекології та природних ресурсів та Міністерства охорони здоров’я з проханням надати копії декларацій про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру або відомості з таких декларацій відповідних міністрів. Однак, жоден із вказаних органів не надав запитуваної інформації. У зв’язку з цим «Трансперансі Інтернешенел Україна» звернулась до суду з позовом про визнання неправомірними відмов в наданні публічної інформації на запит. Відповідачі посилались на те, що запитувані Позивачем відомості були раніше оприлюднені і були доступними для ознайомлення, а також на те, що копії документів не можуть бути надані як такі, що містять інформацію з обмеженим доступом.

Суд першої інстанції, всупереч прямим нормам статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» , яка передбачає,що відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел вважається неправомірною відмовою в наданні інформації, погодився з аргументами відповідачів, вказавши на те що відомості з декларацій міністрів були опубліковані у спеціалізованих ЗМІ і Позивач мав можливість з ними ознайомитись, а тому  в даному випадку права громадської організації порушеними не були.

Водночас, Київський апеляційний адміністративний суд, як і вища інстанція підтвердили, що відмовляючи позивачу в наданні інформації щодо відомостей з декларацій міністрів з тих підстав, що така інформація оприлюднена у ЗМІ та є загальнодоступною, відповідачі порушили вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації.У зв’язку з цим, Вищий адміністративний суд відхилив касаційну скаргу міністерства.

 

Метою проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua