Колективний відкритий лист: Україні варто приєднатися до Конвенції про доступ до офіційних документів.

June 21, 2010
У 2008 році Рада Європи прийняла важливий документ у царині свободи інформації – Конвенцію про доступ до офіційних документів. З того часу її підписали 12 країн-членів Ради Європи. Однак Україна не поспішає приєднатися до цього міжнародного договору. На запит Інституту Медіа Права Міністерство закордонних справ України повідомило, що українська сторона наразі «вивчає питання щодо доцільності підписання цієї Конвенції».

Громадські організації «Інститут Медіа Права», «Телекритика» та «Інститут масової інформації» наголошують на важливості приєднання України до Конвенції про доступ до офіційних документів. Для ініціювання цього процесу вони надіслали до керівних органів держави відкритий лист, текст якого наведений нижче.

Президенту України
ВІКТОРУ ЯНУКОВИЧУ

Прем’єр-Міністру України
МИКОЛІ АЗАРОВУ

Відкритий лист

Доступ до інформації є однією зі складових демократичного урядування. На жаль, Україна досі не створила належної законодавчої бази для гарантування права на доступ до інформації. Ключовим міжнародним актом, який регламентує ці питання на європейському рівні є ухвалена 27 листопада 2008 року Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів, що була відкрита до підписання 18 червня 2009 року. Україна досі не здійснила жодних дієвих кроків для приєднання до цієї Конвенції.

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів ще не набула чинності, оскільки вона не була ратифікована десятьма державами-членами Ради Європи. Однак ми вважаємо, що Україна повинна демонструвати максимальні стандарти відкритості та прозорості і бути серед перших держав, які підпишуть та ратифікують вищеназвану Конвенцію.

Ми просимо Президента України та Кабінет Міністрів України якнайшвидше розпочати процедуру підписання Конвенції про доступ до офіційних документів. Сподіваємося, що Ви, як і ми, прагнете, щоб Україна підтримувала найдемократичніші ініціативи у сфері свободи інформації.

«Інститут Медіа Права»

Т. Шевченко