“Коли немає справедливих і чесних судів, тоді у нас немає майбутнього”, – юрист CEDEM

October 10, 2016

1Підготовка нового покоління реформаторів у Відкритому університеті реформ триває. Цієї суботи вони зустрілися з Михайлом Жернаковим, експертом Реанімаційного пакету реформ з судової реформи, та Галиною Чижик, юристом кампанії «ЧЕСНО. Фільтруй суд», щоб обговорити проблеми судової системи та можливі шляхи їх подолання.

Михайло Жернаков навів сумну статистику: головною проблемою, на думку українського суспільства, є корупція. Другу сходинку в цьому рейтингу посідає залежність суддів від політичних сил, фінансових груп, один від одного (так звана «кругова порука»). Почесну третю посідає безкарність. І тільки на четвертому місці опинилася складність судової системи.

«Власне, чого очікувати від судової реформи? Ми для себе виділяємо такі позиції. Перше – незалежність2 судів і суддів. Судова влада має бути тим інструментом, який має долатиме свавілля, а не плодитиме свавілля, продовжуватиме свавілля і додаватиме до нього свавілля. Друге – боротьба з корупцією. Більша підзвітність, як сонячне світло, – найкращий дезінфектор. Третє – оновлення суддівського корпусу. Ми для себе бачимо в цьому центральну частину судової реформи», – розповів Михайло Жернаков.

Експерт переконаний, що значну роль в цьому питанні відіграє спосіб мислення, характерний суддям, які довгий час були залежними від політичних сил.

«Ми розуміємо, що робитиме людина з радянськими поглядами про те, що є начальник, бос, і як він сказав, так воно і буде. Змінити цей mindset часто неможливо, і єдиним варіантом вирішення цієї проблеми є те, що люди зі старим mindset’ом підуть на пенсію, і на їх місце прийдуть нові».

Також Михайло Жернаков пояснив, чому такої важливості зараз набуває питання незалежності суддів та перетворення судової системи таким чином, щоби вона напряму нікому не підпорядковувалася й існувала автономно.

«Жоден з нас не хоче жити в країні, в якій можна легко звільнити суддю. Саме для того, щоби судді могли ухвалювати рішення проти Кононенка, проти Березенка, проти Порошенка, – вони мають бути абсолютно політично незалежними».

4У свою чергу, Галина Чижик розповіла про кампанію «ЧЕСНО. Фільтруй суд», її цілі та досягнення а також про суддів, викритих у недоброчесності та хабарництві.

«Ми вважаємо, що за 5 років ми справді багато досягли. Але коли ми бачимо, що такі негідники, такі перевертні у мантіях залишаються на своїх посадах, ми не можемо бути певними у майбутньому своєї країни, у майбутньому реформ, які останні кілька років впроваджуються парламентом. Тому що коли немає справедливих і чесних судів, які будуть відстоювати право і закон, тоді у нас в принципі немає майбутнього», – зазначила вона.

Юрист зауважила, що за новим законодавством статки суддів підлягатимуть ретельній перевірці з боку антикорупційних органів (НАБУ та НАЗК), і ті з суддів, чиє майно не відповідатиме зазначеному в декларації, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

«Раніше такого не було. Такі судді, як, наприклад, Андрій Горяйнов, які в своїй декларації пишуть про маленьку квартиру, а живуть у триповерхових віллах, які не декларують, є найбільш імовірними кандидатами на притягнення до кримінальної відповідальності. І судді, аби уникнути таких перевірок, масово почали подавати заяви про відставку, бо їм зручніше піти зараз, аніж втратити все і потрапити до в’язниці».

Так, у вересні було звільнено 985 суддів, з яких 903 пішли у відставку.

На прохання Галини Чижик учасники Відкритого університету реформ розробили перелік критеріїв, за якими слід «фільтрувати» суддівський корпус. До цього переліку увійшли такі позиції, як відповідність статків доходам, відкритість ведення засідань, умови здобуття посади, громадська оцінка судді та інші.