Комітет свободи слова: результати засідання 21.03.2012

March 25, 2012
Двадцять першого березня 2012 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на своємо засіданні розглянув на своєму засіданні звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та конфлікти навколо сам-медій та журналістів.

Так, комітет рекомендував Верховній Раді України взяти до відома Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2011 рік. Також, за підсумками обговорення Звіту було ухвалено розробити рекомендації, спрямовані на покращення діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Серед іншого, комітет розглянув ситуації пов’язані з конфліктами навколо певних медій та журналістів. Розгляд питання про побиття знімальної групи ICTV комітет переніс на засідання 11 квітня 2012 року із залученням усіх зацікавлених сторін. Аналогічне рішення ухвалене щодо порушення кримінальної справи щодо керівника відділу розслідувань сайту “Обозреватель” Анатолія Шарія, а також щодо ситуації навколо газети «33 канал» (м. Вінниця).

Щодо звернення головного редактора газети «Експрес» комітет вирішив надіслати відповідне звернення до МВС та Генпрокуратури і після отримання відповіді винести на обговорення на засіданні комітету.

Щодо недопуску медіаексперта, представника громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси» та члена Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Олега Хоменка на територію республіки Білорусь комітет вирішив звернутися до Посольства Республіки Білорусь в Україні з проханням пояснити причини не допуску Олега Хоменка на територію Білорусі, підтвердити або спростувати офіційну інформацію про те, що О.Хоменок внесений до списку осіб, яким заборонено в’їзд до країни, запитати, на який термін ця заборона діє та запитати про можливості юридичного оскарження цієї заборони.

Також комітет вирішив звернутися до Міністерства закордонних справ України та до Комітету Верховної Ради України у закордонних справах із закликом опротестувати дії офіційних осіб Білорусі щодо недопуску громадянина України на її територію, та з’ясувати достовірність про існування «чорних» списків, а також оцінити дії українського посольства в Білорусі, яке не надало необхідної допомоги О.Хоменку.