Комітет свободи слова схвалив пропозиції до законопроекту про іномовлення

November 24, 2015

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні 23 листопада розглянув пропозиції поправок до другого читання урядового законопроекту «Про Систему іномовлення України» (проект № 2334а).

Народні депутати схвалили низку пропозицій, серед яких – заборона на поширення іномовлення в ефірному аналоговому та цифровому сигналі на території України.

Систему іномовлення становитимуть «Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ) та Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ», на базі якого будуть створюватись державні кореспондентські пункти для підтримки діяльності представників іноземних ЗМІ в Україні.

Програми іномовної компанії мають створюватись українською, англійською, російською та іншими мовами. Детальніше це питання, а також порядок створення Наглядової ради та призначення директора, регулюватиметься Статутом іномовника. При цьому, сам Статут буде затверджуватись не Кабінетом Міністрів України, як було передбачено у первинній редакції, а Міністерством інформаційної політики («Уповноважений орган»).

Члени комітету підтримали пропозицію Інституту Медіа Права щодо права суб’єктів державного іномовлення відмовляти в розміщенні повідомлень органів державної влади у випадку, якщо такі повідомлення суперечать завданням і принципам, визначеним законом «Про Систему іномовлення України».

Крім цього, депутати проголосували за можливість збільшення державного фінансування іномовлення – з 0,04 до 0,06 відсотка видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік.

Законопроект у другому читанні може бути розглянутим в парламенті  уже 26 листопада.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55980