Комітет свободи слова схвалив законопроект про прогресивну шкалу судового збору у справах про дифамацію

December 24, 2015

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні 23 грудня розглянув Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту незалежності засобів масової інформації та вдосконалення порядку захисту права на честь, гідність, ділову репутацію ( проект № 3475, н.д. Вікторія Сюмар, Єгор Соболєв, Світлана Заліщук, Мустафа-Масі Найєм, Сергій Лещенко, Олександр Абдуллін, Ольга Червакова та Олег Ляшко). За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення направити профільному Комітетові Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, законопроект № 3475 може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу.

Законопроект розроблений за участю юристів Інституту Медіа Права та передбачає повернення скасованої останніми змінами до Закону «Про судовий збір» прогресивної шкали нарахування судового збору у справах про захист честі, гідності та ділової репутації. 

Проектом також пропонується поширити спеціальну позовну давність в один рік на усі вимоги, що стосуються захисту честі, гідності, а також ділової репутації, у зв’язку з поширенням недостовірної інформації про особу, у тому числі на вимоги про відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Окремі зміни спрямовані на усунення законодавчих прогалин та колізій щодо реалізації права на відповідь або спростування недостовірної інформації.

IMP_ZMI_2