Комітет свободи слова ухвалив концепцію щодо переходу на цифру

November 20, 2013
Двадцятого листопада 2013 року відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

Першим питанням порядку денного став конфлікт навколо ситуації з телеканалом ТВА. Депутати заслухали доповідь колег щодо конфлікту, а також представників телеканалу. За наслідком було вирішено звернутися до правоохоронних органів з вимогою проведення перевірки.

Також депутати розглянули законопроект 2008 року щодо внесення змін до Закону України «Про рекламу» (проект № 0940, Президент України; друге читання), який підготовлений до другого читання. Комітет розглянув 8 пропозицій до зазначеного законопроекту, що надійшли від трьох суб’єктів права законодавчої ініціативи. Зокрема, пропозиції стосуються удосконалення положень законопроекту в частині уточнення термінології, визначення та правової регламентації телепродажів, тривалості реклами телепродажу лікарських засобів тощо.Члени Комітету відзначили, що в законопроекті враховані відповідні вимоги Європейської Конвенції про транскордонне телебачення та Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги. За результатами розгляду вирішено рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону № 0940 у другому читанні та в цілому.

Питання щодо звільнення з посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Георгієвської Вікторії Володимирівни (н.д. Ігор Мірошниченко) викликало жваве обговорення серед членів комітету, зокрема щодо невідповідності реальних доходів поданій декларації. Утім, проект постанови не знайшов підтримки серед членів комітету.

Депутати також утрималися щодо проекту про казино в Україні (законопроект №2945, н.д. Олег Царьов).

Члени комітету підтримали проект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (проект № 2472а, КМУ), а також затвердили Концепцію законопроекту щодо переходу аналового ефірного телебачення України на цифрові стандарти телевізійного мовлення, розроблена робочою групою при Комітеті, до якої входить і представник Інституту Медіа Права.

Також обговорили звернення голови правління «Громадянської мережі «ОПОРА» Ольги Айвазовської щодо підвищення прозорості роботи та інформаційного наповнення Веб-сайту Комітету. Секретаріатові Комітету доручено опрацювати зауваження та пропозиції громадської організації для врахування в роботі з інформаційного наповнення Веб-сайту Комітету.

Окім цього, депутати обговорили ситуацію, що склалася навколо журналу Форбс, питання засклення ложі преси в парламенті, а також вирішили звернутися до судової гілки влади з проханням звернути увагу на позови щодо захисту честі, гідності і долової репутації щодо інформації поширеної в інтернеті.