Комітет свободи слова виступає за онлайн-трансляцію засідань парламентських комітетів

December 25, 2014

Комітет свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні 24 грудня розглянув та одностайно підтримав проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості онлайн-трансляції відкритих засідань комітетів Верховної Ради України (проект № 1405, н.д. Микола Томенко, Володимир Арешонков, Олександр Абдулін, Ірина Геращенко, Олена Кондратюк), що сприяє створенню умов до відкритості та публічності діяльності парламентських комітетів.

Депутати також підтримали ще один законопроект – зміни до законів щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій, (проект № 1455, н.д. Олена  Кондратюк, Олександр Абдуллін, Микола  Княжицький, Ірина Геращенко, Вадим Денисенко).

Окрім цього, члени Комітету рекомендують відхилити поданий Кабінетом Міністрів України проект Закону про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України (проект № 1577), який серед низки змін пропонує, щоб умови та розміри оплати праці працівників Національної суспільної телерадіокомпанії України визначалися Кабінетом Міністрів України. Нагадаємо, що підтриманий Комітетом на попередньому засіданні проект змін до Закону України «Про суспільне телебачення та радіомовлення України» залишає таке право саме за Наглядовою Радою суспільного мовника, що значно сприятиме його незалежності та ефективності.

Комітетом також прийнято рішення провести на початку січня спільно з Національною радою засідання, присвячене виробленню рекомендацій з вирішення у межах правового поля питань протидії антидержавній пропаганді. На січень також перенесено остаточне затвердження Положення про громадську раду з питань свободи слова та інформаційної політики та визначення складу цього експертного органу, що діятиме при Комітеті.