Комітет свободи слова затвердив Стратегію розвитку медіа законодавства відповідно до європейських стандартів

January 29, 2016

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні 27 січня затвердив Стратегію розвитку законодавства України з питань свободи слова та діяльності ЗМІ відповідно до європейських стандартів. Документ був напрацьований робочою групою Комітету і стосується питань розвитку медіа ринку, забезпечення плюралізму в цій сфері, захисту прав журналістів та ЗМІ та ін.

Серед пріоритетних питань діяльності Комітету на найближчий період – ухвалення нового закону про регулювання аудіовізуальних медіа послуг. Голова Комітету Вікторія Сюмар запропонувала створити робочу групу для доопрацювання тексту законопроекту, до якої зможуть долучитись представники регулятора, індустрії та громадянського суспільства.

Члени Комітету розглянули Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації), (проект № 1119, внесений Ю.Левченком, О.Осуховським, А.Ільєнком та інш.) та Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації) (проект № 1461, внесений С.Рудиком, О.Осуховським, М.Головком). Обидва законопроекти було рекомендовано відправити на доопрацювання.

Розгляд Проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про статус народного депутата України” (щодо доступу до інформації з обмеженим доступом) (проект № 3588), внесеного народним депутатом України Сергієм Власенком, було перенесено у зв’язку з бажанням вислухати автора законопроекту.                         

Народні депутати також обговорили питання реформування парламентського журналу «Віче». Комітет планує підготувати проект Постанови Верховної Ради України про вихід із складу засновників журналу і розпочати процедуру його ліквідації.

Наступне чергове засідання Комітету свободи слова відбудеться 3 лютого 2016 року.